© Sven Van Haezendonck

Mechelenbon compenseert afvaltaks voor singles

Alleenstaanden en eenoudergezinnen krijgen vanaf 2017 een Mechelenbon van 25 euro van de stad. Zo wil ze de fel bekritiseerde afvaltaks van 54 euro een stukje compenseren. Ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing gaan opnieuw naar beneden.

Sven Van Haezendonck

“Er is maatschappelijk aandacht gevraagd voor het feit dat singles fiscaal vaak aan het kortste eind trekken”, zegt schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V). Dat resulteert nu in een cheque van 25 euro voor elke alleenstaande inwoner. “Een Mechelenbon die je kan besteden bij de lokale middenstand”, stelt Schroons.

Het bedrag is net niet de helft van de geconteseerde afvaltaks die Ivarem, de intergemeentelijke vereniging voor afvalbeheer, int. “Je zou dus kunnen zeggen dat de Mechelse singles voortaan nog maar 29 euro betalen voor hun afvaltaks en niet langer de volle pot”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

"Creatieve oplossing"

Korting geven op de afvaltaks zelf zat er volgens eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) niet in. "Omdat die in verschillende gemeenten in het arrondissement werd ingevoerd. Daarom hebben we voor deze creatieve oplossing gekozen", stelt hij.

Voorts dalen ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing opnieuw: van 1510 naar 1490. In 2000 bedroegen ze nog 1663. “We zitten stilaan bij de goedkopere helft van de Vlaamse centrumsteden”, zegt Hendrickx.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio