© fvv

Open Vld wil Marc De Buck uit mandaten na aanrandingszaak

Open Vld vraagt dat provincieraadslid Marc De Buck afstand doet van mandaten na opschorting van straf in aanrandingszaak."Dat is een expliciete eis in lijn met de liberale waarden", zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.

De correctionele rechtbank in Gent achtte het maandag bewezen dat de 71-jarige De Buck een vrouw aanrandde die hem vorig jaar in september een lift naar huis gaf na een voetbalwedstrijd. De Buck verontschuldigde zich kort nadien bij het slachtoffer en betaalde haar een rechtplegingsvergoeding. Voor de rechter ontkende de politicus dat hij in haar borst kneep, volgens hem was er enkel een aanraking tegen haar dij toen hij de weg wees. Hij vroeg dan ook de vrijspraak. De rechter achtte de feiten echter bewezen, maar besloot gezien zijn hoge leeftijd en blanco strafblad om geen straf op te leggen als de De Buck de komende drie jaar geen nieuwe feiten pleegt.

Gevraagd om een reactie zei De Buck maandagmiddag dat hij zich beraadde over de uitspraak en voorlopig niet reageerde. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vraagt De Buck nu namens de partij nadrukkelijk om afstand te doen van zijn politieke mandaten. "Hoewel hij nog maar een beperkte rol speelde binnen de partij, is dit een expliciete eis in lijn met de liberale waarden", zegt Rutten.