© BELGA

Standard én Charleroi krijgen samen boete van 50.000 euro (en gaan niet in beroep)

Standard en Charleroi krijgen van de Pro League elk een boete van 25.000 euro voor de ongeregeldheden die zich zondag voordeden tussen beide Jupiler Pro League-clubs, dat meldt Pierre François. De CEO van de Pro League liet ook weten dat beide clubs zich al hebben akkoord verklaard met die beslissing.

maj, jvh

De wedstrijd Charleroi-Standard van zondag werd ontsierd door problemen met supporters: eerst bekogelden fans van Standard de doelman van Charleroi, waarop het spel even werd gestaakt. Daarna was het de beurt aan de fans van de thuisploeg om de bezoekende doelman onder vuur te nemen en werd de match definitief stopgezet.

Standard reageerde vandaag op de clubsite op de gebeurtenissen. “We veroordelen wat er gebeurd is en zullen minimaal tot het einde van de reguliere competitie geen tickets voor uitmatchen meer verkopen. Na de gebeurtenissen van gisteren is het voor ons onmogelijk om te controleren of ze wel naar echte fans van de club gaan. Standard neemt dus spontaan een ongekende maatregel in de geschiedenis van het Belgisch voetbal.”

Géén puntenaftrek

Op het moment dat de wedstrijd werd stilgelegd stond Standard 1-3 voor. Het was dus op weg naar drie punten en wil in geen geval dat beide ploegen als straf nul punten krijgen (lees hier welke straffen beide clubs riskeren). “Dat zou een gevaarlijke stap zijn voor het voetbal. Twee ploegen zouden om identieke feiten een helemaal andere straf krijgen (een boete voor de ene, puntenaftrek voor de andere). Daarnaast willen we allemaal alle amokmakers uit onze stadions verbannen. Maar bepaalde regels versterken net hun acties door hun de macht te geven competitieresultaten te beïnvloeden.”

Nog volgens Standard had ref Gumienny eerder moeten tussenkomen. “Hij had de Charleroi-doelman een halt moeten toeroepen toen die zonder dat het nodig was de bezoekende fans uitdaagde, waardoor hij het stopzetten van de match riskeerde.” Daarmee doelen de Rouches op het feit dat de Fransman enkele projectielen terug in het bezoekersvak gooide.

Charleroi: “Waalse derby zonder supporters”

Ook Charleroi reageerde al op de incidenten. “Deze match eindigde niet op 1-3 maar op drie nullen. Een nul voor Standard, een nul voor Charleroi en een nul voor het voetbal.” Manager Mehdy Bayat had gisteren al gezegd dat zijn club alle sancties zou accepteren. “Een Waalse derby zonder uitsupporters is waarschijnlijk de beste oplossing. Het spijtig dat ik dat moet zeggen, maar daar gaan we wel naartoe.”

Pro League: “Boete van 50.000 euro”

Ook de Pro League veroordeelde - bij monde van CEO Pierre François - de incidenten: “Zoals elke voetballiefhebber veroordeel ik ten strengste de incidenten die de scheidsrechter er gisteren toe brachten om de Waalse derby definitief te staken.” François wijst erop dat de Pro League vorig seizoen al “zeer duidelijke maatregelen trof om dergelijk wangedrag dat het imago van de Pro League en haar competities besmeurt, tegen te gaan.”

Eén daarvan is “de invoering van een intern reglement met administratieve bestraffing”, lees: boetes van €25.000 of €50.000, naargelang het geval”. Standard én Charleroi krijgen nu alvast elk een boete van 25.000 euro. Beide clubs aanvaarden die straf ook, aangezien François “hierover reeds het akkoord heeft van de heren Mehdi Bayat (manager van Charleroi, nvdr.) en Bruno Venanzi (voorzitter van Standard, nvdr.).”

Daarnaast belooft de CEO van de Pro League ook “aandachtig, maar sereen, te zullen bekijken of er geen bijkomende sancties genomen dienen te worden, met name het verbod voor de Pro League club om haar supporters tickets te verkopen voor een uitwedstrijd (hetzij de eerstkomende uitwedstrijd, hetzij voor de eerstkomende onderlinge confrontatie).” Die mogelijke nieuwe maatregelen zullen besproken worden tijdens de Pro League-vergadering van 14 december.

Al wijst François er wel op dat de uiteindelijke straffen de bevoegdheid zijn en blijven van de buitengewone geschillencommissie profvoetbal, al roept hij beide clubs wel op “zich er toe te engageren om van dit dossier geen juridische uitputtingsslag te maken.”

Dinsdag meer duidelijkheid

De KBVB liet maandag ook weten dat het bondsparket dinsdag zijn strafvorderingen voor beide clubs bekend zal maken. Het zal zich daarvoor baseren op de verslagen van scheidsrechter Serge Gumienny en de aanwezige "Match Delegate", die vorig seizoen in het leven werd geroepen om te rapporteren over incidenten met supporters.

Voor de Luikenaars zal de procureur allicht vragen een voorwaardelijke straf daterende van begin maart 2016 tot uitvoering te brengen, waardoor Standard nog een wedstrijd achter gesloten deuren zal moeten spelen.

Bondsprocureur Marc Rubens wilde evenwel nog niets officieel bevestigen. Het is uiteindelijk een Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie Betaald Voetbal die over de definitieve strafmaat moet oordelen.

MEER OVER Standard de Liège

MEER OVER VOETBAL