© EPA

3,5 jaar cel voor bestuurder die speelde op gsm bij treinongeval

Tien maanden na de dodelijke botsing tussen twee treinen in het Beierse Bad Aibling is dispatcher Michael B. door de rechter in Traunstein tot drie en een half jaar cel veroordeeld wegens, onder andere, onopzettelijke doodslag en onopzettelijke slagen en verwondingen. Bij het ongeval kwamen twaalf mensen om.

De man bekende in april al dat hij tijdens de frontale botsing van de twee treinen een spelletje aan het spelen was op zijn smartphone. Omdat de dispatcher afgeleid was door het spelletje “Dungeon Hunter5”, had hij beide treinen op het enkele spoor toegelaten, concludeerde het openbaar ministerie van Traunstein. De ramp had dus vermeden kunnen worden.

Tijdens het ongeval op 9 februari reden twee regionale treinen ter hoogte van het kuuroord Bad Aibling frontaal op elkaar. Twaalf mensen, onder wie vier bestuurders, kwamen daarbij om en bijna negentig passagiers raakten gewond.

Na de ramp kon er geen technisch defect worden vastgesteld, waardoor de schuld al snel bij de dispatcher werd gelegd: slechts enkele dagen na het ongeval zei procureur Wolfgang Giese dat als de dispatcher “zich volgens de regels, en dus plichtbewust had gedragen, het nooit tot een botsing was gekomen”. De man zat al sinds april in voorhechtenis.

Tijdens het proces werd echter ook duidelijk dat op de spoorlijn van het ongeval al meer dan dertig jaar verouderde signaaltechniek wordt gebruikt. Een opdracht uit 1984, om extra signaalapparatuur te installeren, werd nooit uitgevoerd. De spoorbeheerder moet dit nu wel doen, “binnen de financiële beperkingen” van het bedrijf.