© AFP

Regeringsleger heeft twee derde van oost-Aleppo in handen

Het Syrische regeringsleger is er in de nacht van zondag op maandag samen met zijn buitenlandse bondgenoten in de strijd om Oost-Aleppo in geslaagd om twee derde van de rebellenwijken in het oosten van de Syrische stad te veroveren. Dat meldt het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Russische minister van Buitenlandse Zaken vertelde ook nog gesprekken over Aleppo aan te willen gaan.

adm

“Ze hebben nu ook controle over de Kadi Askar-buurt, waardoor ze nu twee derde van oost-Aleppo in handen hebben”, aldus Rami Abdel Rahman, de man die het Observatorium runt.

Nog volgens Rahman probeert het Syrische leger nu met zware artillerie en gesteund door luchtaanvallen al-Shaar te veroveren. Al-Shaar was voor het Syrisch conflict uitbrak een belangrijke buurt, maar wordt nu dagelijks gebombardeerd en is omsingeld door regeringstroepen. “Activisten” melden op Facebook dat al-Shaar nu verlaten is, nadat bewoners naar andere wijken vluchtten die nog onder controle van de rebellen staan. “Er zijn geen woorden om de situatie te beschrijven”, aldus een van die anonieme activisten. “Bommen, bommen, bommen. Het regime rukt op uit vele richtingen, de mensen zijn bang voor een volkerenmoord.”

De jongste tien dagen hebben regeringstroepen grote vooruitgang gemaakt in het oosten van de stad, dat al vijf maanden belegerd wordt en meer dan een jaar luchtaanvallen te verwerken krijgt.

Evacuatie, corridors

Rusland en de Verenigde Staten gaan vanaf dinsdag, ten laatste woensdag, in Genève aan de onderhandelingstafel zitten om over het evacueren van de gewapende rebellen en jihadisten uit Oost-Aleppo te praten. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, maandag aangekondigd. Mocht die aftocht van de rebellen lukken, is een wapenstilstand mogelijk, aldus Lavrov. Het Amerikaans-Russisch overleg volgt op een akkoord dat Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry vrijdag in Rome bereikten. Moskou steunt de regering in Damascus, Washington nagenoeg alle rebellen.

Lavrov maakt zich wel zorgen over een ontwerp van resolutie over een bestand voor Aleppo dat maandag door de VN-Veiligheidsraad wordt besproken. Rusland ziet dat ontwerp als een provocatie om de Russisch-Amerikaanse inspanningen te torpederen. Het ontwerp is een initiatief van Egypte, Nieuw-Zeeland en Spanje.