© AFP

Italiaanse minister Pier Carlo Padoan zegt deelname aan Eurogroep af

De Italiaanse minister van Economie Pier Carlo Padoan neemt maandag niet deel aan de Eurogroep in Brussel. Dat bevestigt een woordvoerder in Rome. Padoan wordt genoemd als een van de mogelijke opvolgers van Matteo Renzi als Italiaans premier.

adm

De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen maandag over de ontwerpbegrotingen van de lidstaten en over de situatie in Griekenland. De vergadering wordt echter overschaduwd door de nederlaag van Matteo Renzi in het referendum van zondag.

Economieminister Padoan neemt maandagmiddag in Rome deel aan de laatste ministerraad die door Renzi zal worden geleid voor de premier zijn ontslag indient. Het is onduidelijk wat daarna zal gebeuren. Nog voor het referendum werd Padoan al genoemd als nieuwe Italiaanse premier mocht Renzi opstappen.

Wie wel aan de Eurogroep deelneemt, is de Franse minister van Economie en Financiën Michel Sapin. Hij benadrukte bij zijn aankomst dat het ‘No’ tegen Renzi’s voorgestelde grondwetsherziening niets met Europa te maken heeft. “Een puur binnenlandse aangelegenheid kan dan ook geen systemische risico’s veroorzaken”, zei hij. “Het referendum ging over de grondwet, je moet er niet meer van maken dan het was.” Hij noemt Italië “solide”.

Belegger haalt schouders op

Meteen na het bekend geraken van de uitslag verloor de euro terrein verloor tegenover de dollar. Volgens Sapin heeft dat meer te maken met de dollar die in waarde stijgt, in plaats van de euro die waarde verliest.

Op de beurs reageren beleggers koeltjes op het Italiaanse ‘neen’ na het grondwetreferendum. De Europese beurzen noteren maandag zelfs heel duidelijk in het groen. Van de voorspelde paniek op de beurzen bij winst voor het Italiaanse ‘neen’-kamp is geen sprake.

Wel was er druk op de bankaandelen, die zowat overal met verlies openden, maar intussen is dat ook al zo goed als weggewerkt.