© BELGAIMAGE

Onverwacht grote marge bij stemming Italiaanse grondwetsherziening

Goed 59 procent van de Italianen stemde in het referendum van gisteren/zondag tegen de grondwetsherziening. Dat blijkt uit de officiële resultaten, na het tellen van alle stemmen, die het Italiaans ministerie van Binnenlandse Zaken maandagochtend bekendmaakte.

adm

Al na de eerste duidelijke prognoses, zondagavond, had Matteo Renzi, de man achter de grondwetsherziening, zijn nederlaag toegegeven en aangekondigd maandagnamiddag zijn ontslag te gaan aanbieden bij president Sergio Mattarella.

Eerder dan een referendum over de grondwetsherziening was het een referendum geworden over de populariteit van de eerste minister.

Wie Renzi nu zal opvolgen, is nog niet duidelijk. Minister van Economie en Financiën Pier Carlo Padoan annuleert alvast zijn voor maandag geplande reis naar Brussel, voor de Eurogroep. De partijloze 66-jarige econoom geldt als een van de mogelijke opvolgers van Renzi.

Goed 65 procent van de 51 miljoen stemgerechtigden trok zondag naar de stembus. De opkomst lag echter veel hoger bij de ruim 4 miljoen in Italië wonende Italianen dan bij de in het buitenland wonende: 68 procent tegenover 30 procent. Van hen stemde wel 65 procent voor de grondwetsherziening.

In de peilingen lag het ‘nee’ voorop, maar niemand voorspelde dat de marge zo breed zou zijn.