© rr

Recidiverende verkrachter krijgt 8 jaar cel

De man die afgelopen zomer een 19-jarig meisje verkracht heeft in Sint-Niklaas moet acht jaar naar de cel. De man was eerder al veroordeeld voor verkrachting, maar kon deze zomer opnieuw toeslaan.

bfs, adm

De 19-jarige C. werd afgelopen zomer meerdere malen misbruik door A. F. (36). In de vroege ochtend van 6 augustus wandelde het meisje naar huis na een avondje uit, toen ze merkte dat ze gevolgd werd. Ze stuurde haar vader nog één sms’je en kon de hulpdiensten nog bellen voor ze werd belaagd. Maar de wanhopige zoektocht van haar vader door Sint-Niklaas kon niet voorkomen dat A. F. zich aan haar vergreep.

De man beval het meisje om zich uit te kleden en misbruikte haar achter een auto hij haar. Hoewel hij haar opdroeg haar gsm uit te schakelen, slaagde ze er toch in om de hulpdiensten te bellen. Op de geluidsopnames was te horen hoe ze krijste. Haar geschreeuw om hulp werd ook door heel wat buurtbewoners gehoord.

De 36-jarige man verkrachter is nu door de rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar cel. Voorts is hij voor 10 jaar ontzet uit al zijn rechten en wordt hij 10 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbanken.

De rechter was hard voor F., die eerder al veroordeeld werd voor verkrachting. Nog geen twee jaar geleden werd hij tot drie jaar cel veroordeeld voor zedenfeiten, maar die straf heeft hij niet volledig uitgezeten.

De rechter omschreef F. als een seksueel roofdier, dat geen enkel respect heeft voor vrouwen. De rechter noemde F. voorts een gevaar voor alle vrouwen. Nog volgens de rechter lijkt de dader zich de ernst van de feiten niet te realiseren.

15 jaar geëist

Ook openbare aanklager Pascal Persoon haalde tijdens het proces bijzonder hard uit naar A. F.. Hij eiste vijftien jaar cel. “Deze man is een recidivist die vrouwen als een prooi ziet. Hij heeft geen enkel normbesef en betekent een gevaar voor alle vrouwen en de maatschappij. Hij is een rotte appel die uit de mand verwijderd moet worden.”

Tijdens het proces bleef F. staalhard ontkennen dat hij de dader was. Eerst beweerde hij zelfs dat hij die ochtend nooit in Sint-Niklaas was geweest. Tot hij geconfronteerd werd met camerabeelden, waarop hij duidelijk te herkennen was. Daarna hield hij vol dat hij wel met het slachtoffer had gesproken, maar haar nooit had aangeraakt. Maar zijn DNA werd op haar lichaam gevonden. In een volgende versie zei hij dat hij seks met het meisje had, maar mét toestemming. Ook claimde hij op een zeker punt dronken te zijn geweest en dat hij zich niets herinnerde.

De verkrachtingszaak in Sint-Niklaas en het parcours van A. F. deed een golf van verontwaardiging losbarsten over de manier waarop verkrachters gestraft kunnen worden. Onder meer advocate Nina Van Eeckhaut kon de milde straffen voor verkrachters niet langer aanzien. Ze pleit voor strengere straffen en betere begeleiding.

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER