© PN

Bedrijfswagen doet ons roekelozer rijden

Elke maand vallen 20.000 boetes rechtstreeks in de bus van bestuurders met een bedrijfsauto. Door een nieuwe databank kan de politie namelijk in één seconde te weten komen wie achter het stuur zit. Tot een jaar geleden moesten agenten daarvoor wekenlang navraag doen bij de werkgever of leasemaatschappij. Het goede nieuws: nu de boete sneller volgt, is het afschrikeffect groter. Maar nu de baas niet meer weet wat we uitspoken op de baan, rijden we toch roekelozer. Dat meldt Het Nieuwsblad.

wim brillouet

Een auto van de zaak? Het is vaak een vrijgeleide om te scheuren op de weg. “Het duurde tot voor kort weken om te achterhalen wie precies achter het stuur zat en wie moest opdraaien voor een boete. En in veel bedrijven wordt een bedrijfsauto soms door tien verschillende personeelsleden gebruikt, wat het nog moeilijker maakte”, zegt De Mol. “Als de boete pas maanden na de overtreding volgt, krijg je de indruk dat alles mag.”

Speciale databank

Maar sinds september vorig jaar maakt de politie gebruik van een speciale databank om meteen te zien wie de bestuurder in kwestie was. Het systeem draait nu op volle toeren. “Elke maand vraagt de politie gegevens van 20.000 bestuurders met een firma- of leasewagen op. Binnen de seconde krijgen ze de naam van de bestuurder die daadwerkelijk aan het stuur zat. Die gegevens komen van de werkgever en leasemaatschappij”, zegt Erik Maes van Renta Solutions, dat de databank beheert in samenwerking met de federale overheidsdienst Mobiliteit. In de gegevensbank zitten nu gegevens van zo’n 200.000 bedrijfsauto’s. Dat is de helft van het totaal aantal leaseauto’s dat in België rondrijdt.

Boete passeert niet meer langs baas

Al is het probleem dat we roekelozer rijden met een bedrijfswagen niet zomaar opgelost door het nieuwe systeem. “Nu weet de baas niet meer hoeveel boetes zijn werknemer bij elkaar rijdt. De boete valt rechtstreeks in de bus van de bestuurder, en daardoor kan die het idee hebben dat hij zijn gang kan gaan”, zegt verkeersexpert Johan De Mol (UGent). Wel een voordeel is dat de boete veel sneller bij de overtreder komt. “Hoe sneller de boete volgt op de overtreding, hoe groter het afschrikeffect.”

20.000 boetes per maand

Bestuurders met een firmawagen rijden 20.000 boetes per maand bijeen. Bedrijfsauto’s zijn over het algemeen krachtiger dan particuliere auto’s, ze hebben meer pk’s omdat ze ook veel kilometers moeten doen. En de brandstof moeten chauffeurs vaak ook niet zelf betalen. Dat kan roekelozer gedrag in de hand werken, zo blijkt uit gegevens van Renta Solutions. Amper 370.000 bestuurders van een lease- of bedrijfswagen in België zijn goed voor 1,2 miljoen verkeersovertredingen. Dat is liefst 26 procent van alle bekeuringen. Dat terwijl maar 15 procent van alle wagens in België lease- of bedrijfswagens zijn.

“Daarom moeten bedrijven en leasemaatschappijen aandringen om op de hoogte te blijven van het rijgedrag van hun werknemer en klant. Ze moeten dat blijven opvolgen”, zegt De Mol.