© Marc Peeters

Brandweermajoor haalt uit naar hervorming

De hervormingen bij de brandweer blijven zure oprispingen veroorzaken. Meestal bij het voetvolk en als het even kan anoniem. Maar nu legt ook gewezen brandweercommandant Jan Peelaerts de vinger op de wonde.

Marc Peeters

De gewezen brandweercommandant van Herentals en lid van het managementcomité van de brandweerzone Kempen nam het woord tijdens de Barbaraviering in Herentals. “De brandweer­hervorming zou je kunnen vergelijken met de abusievelijke plaatsing van een ruilhart in een patiënt die eigenlijk alleen maar pijn had aan zijn rechterpink. Een nieuw hart had hij niet nodig, maar hij heeft nu wel te kampen met ernstige afstotingsverschijnselen.”

Niet beschikbaar

De onvrede is onder meer voelbaar aan de frequentie waarmee brandweermannen zich onbeschikbaar stellen. Technisch is dat nu een fluitje van een cent. “Tegenwoordig is de beschikbaarheid van personeel, voornamelijk overdag, tot op een angstwekkend laag peil gezakt. Dit verschijnsel doet zich vooral voor in de post Herentals”, weet ­Peelaerts. “Ik wil niet beweren dat dit rechtstreeks te maken heeft met de start van de brandweerzone, maar het heeft ermee te maken. Dat is een zeer ernstig probleem. Het kan nu gebeuren dat er vanuit Herentals overdag nihil hulp kan worden geboden omdat de minimale personeelssterkte gewoon ontbreekt. Ik heb vroeger meermaals gevraagd om versterking van de bezetting met bijkomend beroepspersoneel overdag, maar daar werd nooit voldoende op ingegaan. Nu zitten we met de gebakken peren.” Een oplossing zou kunnen zijn dat er binnen de zone geschoven wordt met beroepspersoneel, maar Peelaerts toont zich sceptisch: “Eerst zien en dan geloven of dat lukt.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio