© AFP

Nieuw-Zeelandse premier kondigt onverwacht ontslag aan

John Key, de eerste minister van Nieuw-Zeeland, heeft maandag onverwacht zijn ontslag aangekondigd. Het is het “goede moment” om de politiek te verlaten, verklaarde hij.

adm

De voormalige bankier gaf aan dat er “familiale redenen” schuilen achter zijn plotse vertrek. Volgens de krant New Zealand Herald zou zijn vrouw gevraagd hebben om op te stappen. “Mijn familie in beschouwing genomen, denk ik niet dat me nog veel langer dan tot de volgende verkiezing kan engageren”, zei hij ook volgens The Guardian. “Het was een decennium van lange, eenzame nachten voor mijn vrouw en het is tijd voor mij om naar huis te gaan.”

“Het is de moeilijkste beslissing die ik al heb genomen, en ik weet niet wat ik hierna zal doen”, aldus Key. “Alles wat ik kan zeggen, is dat ik alles heb gegeven dat ik had, en dat het vat nu leeg is”, zei de premier over zijn leiderschap. “Ik hoop en geloof dat Nieuw-Zeeland goed gediend werd door de regering die ik heb geleid.

Verwacht wordt dat vicepremier Bill English de leiding van het land zal overnemen tot de centrumrechtse National Party gestemd heeft voor een nieuwe premier.

De Nieuw-Zeelandse dollar zakte na de aankondiging met meer dan 0,25 cent.

Key was sinds 2008 premier van Nieuw-Zeeland.