© BELGA

Civiele Bescherming moet kazernes sluiten

De besparingen bij de Civiele Bescherming leiden tot grote bezorgdheid bij het personeel. De socialistische overheidsvakbond ACOD vreest ontslagen, maar hekelt vooral het gebrek aan informatie. “Het is schandalig dat we zo lang in het ongewisse worden gelaten”, zegt vakbondssecretaris Gino Hoppe.

tvd, dvd

De grote lijnen van de hervorming van de Civiele Bescherming – de federale hulpdienst die vooral wordt ingezet bij rampen of interventies waar speciaal materiaal voor nodig is – werden uitgezet in een nota in oktober 2015. Maar over de concrete uitwerking wordt al meer dan een jaar gepalaverd. In een open brief stelt het personeel dat vier van de zes kazernes gesloten zullen worden en 140 mensen moeten afvloeien, 29 procent van het personeelsbestand.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is er nog niets beslist over het aantal. “Maar het zullen er hoe dan ook geen zes meer zijn”, klinkt het.

Ook bij de kazerne in Brasschaat, de gemeente waar minister Jambon woont, leeft de vrees voor sluiting. “Al ligt onze kerntaak grotendeels bij de Sevesobedrijven in de Antwerpse haven”, zegt luitenant Peter Diels. “We hopen dat we open mogen blijven, maar we kunnen niets anders doen dan afwachten.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen