© Joris Herregods

Veel lof over aanpak vluchtelingenproblematiek en geradicaliseerden

Internationale pers lauwert Dijlestad

Mechelen staat de jongste weken op de internationale kaart. Heel wat kranten zijn vol lof over de aanpak van de vluchtelingen in de stad maar ook van de begeleiding van radicaliserende jongeren.

Theo Derkinderen

Afgelopen zaterdag nog in The New York Times, vorige week in de Spaanse krant El Pais. Maar ook op Japanse en Chinese nieuwszenders, The Washington Post, The Guardian en de Britse nationale zender BBC: allemaal loven ze Mechelen. “Uiteraard ben ik enorm tevreden met die internationale aandacht voor onze manier van werken. En dat is niet alleen de verdienste van ons beleid maar ook van de zovele Mechelaars die zich inzetten. Eigenlijk is dit de verdienste van elke Mechelaar”, reageert een opgetogen burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Mechelen voert dan ook een sterk beleid op het vlak van vluchtelingen, maar ook voor mensen die radicaliseren en potentiële strijders kunnen worden.

“Dat preventieve luik is enorm belangrijk. Dat heb ik ook gezegd tijdens het bezoek van de Engelse eurocommissaris Sir Julian King aan onze stad. Wanneer jongeren aan het radicaliseren zijn, dan proberen we daar op in te spelen. We proberen ze terug naar onze maatschappij te trekken. We laten hen boksen in de boksclub, deelnemen aan culturele projecten. Ze aan hun lot overlaten is het slechtste wat er is. Dan is het te laat.”

Maar ook de manier hoe Mechelen met vluchtelingen omgaat wordt gelauwerd. Hen zo goed mogelijk proberen te integreren, de taal leren, de arbeidsmarkt verkennen.

Dat nu de loftrompet over Mechelen wordt geblazen is volgens de burgemeester niet het sein om het kalmer aan te doen. “We mogen ons niet in slaap laten wiegen. We leven in stad waar ook nog veel zaken fout lopen. We staan nog voor veel uitdagingen. Kijk waar Mechelen jaren geleden stond: een stad met veel criminaliteit. En nu is het stad waar iedereen graag is. Ook dat draagt bij tot de successen die we boeken. We zijn een stad geworden met alleen maar fiere Mechelaars.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio