Minister Weyts: “Deze fietsbrug is een zegen voor het woon-werkverkeer”

Print

Minister Ben Weyts bij de fietsbrug. Foto: Kioni Papadopoulos

Antwerpen 2060 / Merksem -

In de nacht van zaterdag op zondag is over het Albertkanaal een nieuwe brug op zijn plaats gezet. Het brugdek is 250 ton zwaar en 85 meter lang. Het gevaarte, dat de Ijzerlaanbrug vervangt, zal geen autoverkeer op die plaats meer toelaten. De werken zijn goed voor verschillende fietsverbindingen, maar ook voor de scheepvaart.

Al geruime tijd worden de bruggen over het Albertkanaal systematisch aangepast, zodat er schepen met vier in plaats van drie containers zullen kunnen varen. Afgelopen nacht werd met de nieuwe brug een volgende stap gezet. De nieuwe fietsbrug, die langs het kanaal werd gemonteerd, is met een ponton over het water gevaren, opgetild en op steunpilaren gezet. Volgens de aannemer verliep dat millimeterwerk zonder problemen. Het gebeuren werd ook druk gevolgd door buurtbewoners.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kwam ter plaatse en benadrukte het belang van de werken. “Dit is een fantastische prestatie en een zegen voor het woon-werkverkeer. Ze biedt aansluiting voor zowel het Singel- als het Ringfietspad, alsook voor de Fietsostrade tussen Antwerpen en Essen”, zei hij.

“Je krijgt dan een fietssnelweg boven een watersnelweg. Deze brug was met 6,7 meter ook de laagste brug over het Albertkanaal. Ook qua breedte was de IJzerlaanbrug een flessenhals, die wordt aangepakt. Voor de mobiliteit is dat goed, aangezien één schip van 18.000 ton tot 600 vrachtwagens van de baan kan halen.”

 

April

De nieuwe fietsbrug, die uiteindelijk 490 meter lang zal zijn en een maximaal hellingspercentage van 4 procent kent, wordt in april in gebruik genomen. Ze wordt de langste van Vlaanderen. Nu is dat de Diabolofietsbrug over de E19 in Machelen. De investering is goed voor 4,9 miljoen euro.

De oude IJzerlaanbrug zal worden afgebroken eenmaal de nieuwe brug in gebruik is. Het was volgens de beleidsmakers technisch erg moeilijk om autoverkeer toe te laten.

Er zouden nu nog zo’n 31 bruggen over het Albertkanaal aan te passen zijn.

Minister Weyts: “Deze fietsbrug is een zegen voor het woon-werkverkeer”
Voor de buurtbewoners werd er een ontbijt georganiseerd op de oude IJzerlaanbrug, die wordt afgebroken. Foto: Kioni Papadopoulos
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio