Van desertie verdachte soldaat vraagt gratie na gevangenschap door taliban

Print

De Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl, die wordt verdacht van desertie en slecht gedrag bij de vijand, heeft een aanvraag tot pardon ingediend bij uittredend president Barack Obama. Dat heeft het Witte Huis gemeld,.

De inmiddels 30-jarige Bergdahl verliet in 2009 zijn basis in Afghanistan en viel in handen van de taliban. Vijf jaar later kwam hij vrij na een ruiloperatie met voormalige talibancommandanten die vastzaten in Guantanamo.

De ruiloperatie ontlokte een hetze in de media. Politici en soldaten beschuldigden hem ervan een deserteur te zijn, die zijn eenheid had verlaten en medesoldaten die hem probeerden terug te vinden in gevaar had gebracht. Bovendien werd de ruiloperatie door de Republikeinen beschouwd als een overtreding van de regel dat niet met terroristen wordt onderhandeld.

Berghdal riskeert een levenslange gevangenisstraf. De onlangs verkozen nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zei tijdens zijn campagne echter dat Berghdal, die hij beschouwt als een slechte verrader, geëxecuteerd zou moeten worden. De advocaten van de sergeant hadden Trump in december 2015 gevraagd om “te stoppen met zijn maandenlange campagne van laster” tegen hun cliënt. Advocaat Eugene Fidell drukte zijn “ernstige bezorgdheid uit” dat Berghdal onder Trump geen eerlijk proces zou krijgen.

Van desertie verdachte soldaat vraagt gratie na gevangenschap door taliban
Foto: AP

Berghdal moet in april opnieuw voor de krijgsraad verschijnen, maar probeert daar nu dus aan te ontsnappen. Een Amerikaanse president kan preventief gratie verlenen, zelfs wanneer de verdachte nog niet veroordeeld is.

Het Witte Huis bevestigde aan The Huffington Post dat het de aanvraag van Berghdal heeft ontvangen, maar kon geen commentaar geven over een lopende zaak.

MEEST RECENT