© AP

Chelsea verontschuldigt zich “overvloedig” voor misbruik ex-speler

De Londense voetbalclub Chelsea heeft zich “overvloedig geëxcuseerd” bij Gary Johnson, een gewezen jeugdspeler die in de jaren zeventig het slachtoffer werd van seksueel misbruik. Dat blijkt zaterdag uit een mededeling op de website van de club. Chelsea is daarmee de eerste Engelse club die toegeeft in de fout te zijn gegaan in het misbruikschandaal.

De intussen 57-jarige ex-voetballer Gary Johnson had vrijdag bekendgemaakt dat hij in de jaren zeventig meermaals misbruikt door Chelsea-scout Eddie Heath, die inmiddels overleden is. Johnson stapte vorig jaar met zijn verhaal naar de club en kreeg naar eigen zeggen 50.000 Britse pond (een kleine 60.000 euro) om te zwijgen over dat misbruik.

In een uitgebreide mededeling verontschuldigt Chelsea zich nu “overvloedig” bij de speler die “op onaanvaardbare wijze geleden” heeft. De club geeft ook toe dat het fout was om in het akkoord met Johnson een clausule op te nemen waarin de speler werd aangemaand om te zwijgen over de zaak. “Met hetgeen we nu weten over het uitgebreid seksueel misbruik bij voetbalclubs in de jaren zeventig en tachtig, denken we nu dat het gebruik van zo’n clausule fout was.” Tegelijkertijd benadrukt de club dat ze “niet de wil had om historisch misbruik” toe te dekken.

“We vragen een extern advocatenkantoor om te bekijken op welke manier we de zaak van de heer Johnson hebben aangepakt, en om aanbevelingen te doen over de manier waarop we onze procedures in de toekomst kunnen verbeteren”, zo vermeldt de mededeling. “We zijn vastbesloten om te leren uit gemaakte fouten.”

Chelsea onderstreept ook dat Eddie Heath al overleden was op het moment dat Johnson met zijn klacht naar de club stapte, waardoor de scout uiteraard geen dreiging meer vormde voor de jeugdspelers. “De mate waarop de club desondanks toch een nader onderzoek had moeten instellen (...) is een kwestie die uitgebreid zal behandeld worden door het externe advocatenkantoor.”