© Gil Plaquet

Eerste Belg die tegen Cassius Clay bokste overleden

In Mechelen is gewezen bokser Yvon Becaus (80) overleden. Becaus bokste zestien jaar eerder dan Jean-Pierre Coopman tegen Muhammad Ali, toen nog Cassius Clay.

dsp

Als Belgisch kampioen in de klasse van de halfzwaargewichten (tot 81 kg) lootte Becaus op de Olympische Spelen in Rome de toen achttienjarige Cassius Clay. Becaus kreeg tegen de toen al imponerende Clay geen schijn van een kans. Al na de eerste ronde was de kamp voorbij.

Later zei de Belgische bokser dat hij vooral onder de indruk was van het dansen in de ring van Clay en de enorme reikwijdte van zijn armen. Na de Spelen werd Becaus prof, maar na drie opeenvolgende verliespartijen stopte hij met boksen. Hij ging vervolgens werken voor de Waalse metaalindustrie.

Cassius Clay won op diezelfde Olympische Spelen goud en tekende na Rome ook een profcontract, het begin van boksgeschiedenis die hij vooral onder de naam Muhammad Ali zou schrijven. Becaus was afkomstig uit Gosselies, maar woonde al jaren in Mechelen. Hij overleed daar ookMechelen, enkele maanden na Clay/Ali, die op drie juni dit jaar overleed.

Voorloper van Coopman

In 1976, zestien jaar na Becaus trof die andere Belg Jean-Pierre Coopman als ‘Leeuw van Vlaanderen’ ook Muhammad Ali, maar ook met deze Belg dolde de Amerikaan.

Yvon Becaus wordt woensdag aanstaande na een dienst in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk in Mechelen begraven.

© LaPresse