Chapeco neemt afscheid van verongelukte voetbalploeg onder stromende regen

Met een bewogen begrafenisplechtigheid heeft de Braziliaanse stad Chapecó afscheid genomen van de bij de vliegtuigcrash in Colombia omgekomen spelers en delegatieleden van de voetbalclub Chapecoense.

Het gecharterde toestel was kort voor de landing in Medellín neergestort. Het team van Chapecoense was op weg naar de heenwedstrijd van de finale om de Zuid-Amerikaanse beker tegen Atlético Nacional Medellín. Er kwamen 71 mensen om het leven, slechts zes inzittenden overleefden de klap: drie spelers, twee bemanningsleden en een journalist. Hun toestand is inmiddels stabiel. De kleine charterluchtvaartmaatschappij LaMia verloor haar vergunning.

Twee transportvliegtuigen waren zaterdag met in totaal 50 kisten op de luchthaven geland. Op open vrachtwagens werden ze naar het station gebracht, waar rond de 20.000 mensen afscheid namen. De regen stroomde in bakken naar beneden, de mensen beschutten zich met plastic folie. De namen van alle doden werden voorgelezen, voor elk slachtoffer werd een witte ballon losgelaten. Huilende mensen zochten troost in elkaars armen. Soldaten droegen de kisten het stadion binnen. Burgemeester Luciano Buligon, die wegens een overladen agenda de vlucht met het voetbalteam naar Medellín had gemist, dankte de Colombianen nadrukkelijk voor hun grote blijk van solidariteit. Tot slot moedigden de supporters in tranen hun club nog een laatste keer aan met “Chape, Chape”.

© EPA

De Braziliaanse president Michel Temer was op de luchthaven om de slachtoffers van het drama de laatste eer te bewijzen. Tegen zijn oorspronkelijke plannen in -hij is als voornaamste figuur achter de ambtsontheffing van zijn voorgangster Dilma Rousseff omstreden en wordt steeds weer uitgefloten- was hij ook naar de begrafenisplechtigheid in het stadion gegaan, maar hield zich op de achtergrond. Ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino nam aan de herdenking van de slachtoffers deel.

De kisten met de omgekomen spelers, trainers en delegatieleden werden een voor een uit de vliegtuigen gedragen en telkens door zes soldaten met een mobiele draagberrie over een rode loper gerold. De mensen applaudiseerden voor de slachtoffers, saluutschoten weerklonken. De kisten werden van de luchthaven overgebracht naar de Arena Condá. Vele mensen barstten in tranen uit, de oorzaak dat het toestel zonder brandstof viel, maakt alles nog veel moeilijker om dragen. Ter herdenking aan de slachtoffers werd wereldwijd voor het begin van elke wedstrijd een minuut stilte gehouden, vele spelers droegen een rouwband.

In Chapecó, een door Europese vluchtelingen overheersende stad in de deelstaat Santa Catarina, staat de tijd stil. Het groen van de club is alomtegenwoordig. Uit heel de wereld komen blijken van medeleven. Hoe het nu verder moet, is nog niet duidelijk. Eigenlijk stond over een week de laatste wedstrijd van het seizoen in de hoogste voetbalafdeling nog op de kalender tegen Atlético Mineiro uit Belo Horizonte thuis in de Arena Condá. De club die rond de 5.000 abonnees telt, heeft meer dan 13.000 aanvragen voor een nieuw lidmaatschap ontvangen. Bovendien zijn de groene shirts van het team van Chapecoense op vele plaatsen uitverkocht.