© BELGA

Thalita De Jong is weer de oude: “Voelde dat ik vandaag de sterkste was”

Thalita De Jong mocht zaterdag in Francorchamps opnieuw de zegebloemen terug mee naar huis nemen. Sinds haar Europese titel op 30 oktober had ze nog niet gewonnen, maar daar maakte ze komaf mee op het racecircuit.

Toegegeven, na een lang wegseizoen en de eerste weken in de cross ging de wereldkampioene in het veld er even tussenuit en nam ze eerst wat rust in Lanzarote, om na enkele dagen weer de training op te pikken. Vorige week dook ze in de Wereldbeker in Zeven opnieuw in het veld. Daar werd ze vijfde, daagse nadien klom ze met een derde plaats in Hamme alweer op het podium. Nog een weekje later was het alweer raak. Nochtans kreeg ze het niet cadeau in Spa-Francorchamps waar ze zwaar ten val kwam in een afdaling toen ze net op kop reed.

“Ik had even wat tijd nodig om terug op adem te komen”, zei ze daarover. De wereldkampioene nam haar tijd, hield de focus en vertoefde na één ronde opnieuw vooraan. “Ik raakte opnieuw tot bij Sanne Cant en Christine Majerus en heb dan gewoon mijn eigen cross gereden. Dat volstond om het verschil te maken en ik ben heel blij dat ik de zege opnieuw te pakken had. Vorige week moest ik nog terug in het ritme komen, nu voelde ik vandaag dat ik de sterkste was.”

Sanne Cant moest na vijf opeenvolgende zeges vrede nemen met een tweede plaats, haar beste resultaat ooit in Francorchamps waar ze nog maar voor de tweede keer aan de start kwam en nu voor het eerst ook uitreed. “Ik ben dan ook tevreden over mijn prestatie”, zei de Belgische kampioene. “Ik voel me al een tijdje heel goed, maar de omloop lag er snel bij en dat is niet in mijn voordeel. Toch ging het meer dan behoorlijk, enkel in de steile klim waar geklauterd moest worden verloor ik elke ronde opnieuw wat tijd. Het was echt heel lastig om daar grip te vinden, maar ik kan leven met deze tweede stek en ik blijf ook royaal aan de leiding met 73 punten, 16 meer dan de tweede, Ellen Van Loy.”