© LDN

© LDN

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Macht van de Letter in Museum Het Zotte Kunstkabinet

‘De Macht van de Letter’, dat is de tentoonstelling die te kijk is in het Museum Het Zotte Kunstkabinet in de Sint-Katelijnestraat. Het is ook het sluitstuk van het openingsjaar van het Mechelse stadsfestival OP.RECHT.

LDN

Centraal in de tentoonstelling staat het schilderij ‘De Boerenadvocaat’ van Pieter Breughel de Jonge uit circa 1616, de periode waarin de Grote Raad in Mechelen is opgericht. Het paneel is een hekeling van de praktijken van de advocaat ten opzichte van de ongeletterde boeren die een geschil willen beslechten via zijn tussenkomst.

“Aan de muur van het slordige kabinet van de advocaat hangen zakken gevuld met dossiers. Van hier komt het nog steeds gekende gezegde : ‘De zaak is hangende’", zegt museumbeheerder Jan Op de Beeck van het Museum Het Zotte Kunstkabinet.Een tweede opmerkelijk schilderij in de expo is ‘De Hoofdzonden’ van de Mechelse schilder Jan Verbeeck. Je ziet een ‘catalogus’ van alle ongewenste gedragingen waarvoor bestraffing in het heden of het hiernamaals zal volgen. Via een multimediale opstelling kan de bezoeker op zoek gaan naar zijn eigen zonden.Ook andere satirische schilderijen tonen het opgeheven vingertje als waarschuwing voor onbetamelijk gedrag. De expo toont naast de schilderijen tevens een archief met manuscripten op perkament afkomstig van de Mechelse magistratuur.De expo ‘De Macht van de Letter’ blijft geopend tot 15 januari en is te bezichtigen op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17u, in Het Zotte Kunstkabinet, Katelijnestraat 22, Mechelen.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio