© Theo Derkinderen

© Theo Derkinderen

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Hulpsint Gunther is al 19 jaar actief

Beste anekdote in 70 jaar familietraditie: “Sinterklaas, je bent een grote schijter”

Het zijn drukke tijden voor de Sint. De voorbije dagen kregen alle brave kindjes al cadeautjes van de goede heilige man. Het afgelopen weekend was ook hulpsint Gunther op de baan in Hingene en Wintam. En dat is een pure familietraditie.

Theo Derkinderen

Voor de Sint en zijn Pieten is het dit weekend alle hens aan dek. En dat was ook zo voor hulpsint Gunther Verheyen uit Hingene. “Ik ga met de Pieten langs bij familie, vrienden maar ook bij de chiro, in cafés en bij de kindjes van de voetbal in Hingene”, vertelt Gunther. “Dit doe ik enorm graag. Een kindje dat oog in oog staat met de Sint, dan zie je eerst die mond openvallen en dan de glimlach van geluk omdat het een cadeautje krijgt. Alleen daarvoor doe ik het. Zo’n klein kindje zien lachen: dat is onbetaalbaar.”

Gunther startte zijn carrière eigenlijk als zwarte Piet. “Eigenlijk is Sinterklaas de rode draad in het leven van onze familie geweest. Mijn opa, twee ooms en mijn vader zijn altijd Sint geweest. En ik ben de vijfde lichting van de Verheyens. Ik ben eerst tien jaar zwarte Piet geweest. En toen mijn oom voor zijn werk naar Amerika moest en nam ik, negentien jaar geleden, de fakkel als hulpsint over.”

Opvallend: ook de mantel van Sinterklaas is een echt familiestuk. “Mijn opa droeg de eerste jaren van zijn Sintcarrière een andere mantel maar heeft zich vrij snel een nieuwe aangeschaft en dat is nog steeds de mantel die ik vandaag draag. Hij is meer dan zestig jaar oud. Voor ons is die van een enorme waarde.”

Hulpsint Gunther maakte de voorbije jaren ook heel wat anekdotes mee. “Het allerleukste verhaaltje? Een jongetje dat een gedichtje voorlas. In het voorlaatste zinnetje las hij het woord mijter en het laatste zinnetje eindigde met de woorden: Sinterklaas, je bent een grote schijter. Dan zette die jongen het vliegensvlug op een lopen. Maar ik ben ervan overtuigd dat zijn vader mee in het complot zat”, lacht Gunther.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio