© BELGA

Superprestige veldrijden

Belofte Quinten Hermans toont Van Aert hoe het moet in Spa-Francorchamps

Quinten Hermans heeft zaterdag de vijfde manche van de Superprestige veldrijden voor beloften in Spa-Francorchamps gewonnen. De renner van Telenet-Fidea Lions reed van start tot finish op kop en haalde het voor Belgisch kampioen Thijs Aerts en de Nederlander Joris Nieuwenhuis.

sdv

Hermans won vorige week in Hamme en ging al meteen bij de start voort op zijn elan. Al in de eerste ronde, in de technische passages, nam hij de kop van de wedstrijd en bepaalde hij het tempo. Een tempo dat te snel ging voor de andere beloften en ronde na ronde bouwde hij zijn voorsprong uit. De strijd om de andere podiumplekken kende meer spanning, een strijd tussen Aerts en de Nederlander Nieuwenhuis.

Iserbyt komt er niet aan te pas

Wereldkampioen Eli Iserbyt kwam er niet aan te pas, na een lekke band zakte hij weg naar de twintigste plaats. Uiteindelijk zou hij opgeven. Vooraan werd niet gewacht. Nieuwenhuis leek lange tijd op weg naar de tweede stek, maar zou die finaal moeten afstaan aan Belgisch kampioen Aerts, die na een slechte start terugkeerde tot een mooie plek op het podium.

© BELGA

Het is al de vijfde overwinning voor Hermans. Vorige week pakte hij de zege in de Flandriencross in Hamme, in Ruddervoorde en in Zonhoven. Verder kroonde hij zich ook tot Europees kampioen. Hij is leider in het klassement met 73 punten, dat zijn er vijf meer dan Nieuwenhuis. Cleppe telt op de derde plaats 56 punten.

”Ik voel dat ik sterker wordt”

Hermans toonde zich na zijn demonstratie een tevreden man. “Ik voel dat ik stilaan weer naar een zeer goede vorm aan het toegroeien ben”, zei hij na zijn vijfde overwinning van het seizoen.

Na zijn zege vorige week in Hamme was de Europese kampioen zaterdag opnieuw aan het feest in Wallonië. “Bij de start van het seizoen was ik in goede doen, kwam er die piek op het EK en daarna liep het even wat minder. Ik zou het geen dipje noemen, maar toen reed ik meer in mijn ‘normale doen’, had ik niet die supervorm. Nu voel ik dat ik opnieuw sterker word. Vanavond vertrek ik op stage naar Spanje en ik hoop daar nog een paar procenten sterker te worden.”

© BELGA

Voor Hermans is het zijn eerste overwinning op het F1-circuit. “Dit is toch best wel een speciale cross, lastig ook, al heb je hier wel redelijk veel recuperatiestroken waar je op adem kan komen. Dit is eerder een slijtageslag. Op het eind voelde ik me ook verzwakken, terwijl andere wedstrijden meer tempocrossen zijn. Het is toch wel fijn om hier te winnen, op zo’n circuit, en zeker als je zo vroeg in de wedstrijd al weg kan rijden.”

Hermans is leider in het klassement met 73 punten, hij telt er vijf meer dan de Nederlander Joris Nieuwenhuis. “Dit is wel een klassement waarmee ik bezig ben. Ook in de Wereldbeker sta ik nog goed, maar de DVV-trofee is al een verloren zaak na twee heel slechte crossen. Ik verstevig nu mijn leiderspositie, tel vijf punten meer dan de tweede in de stand. In dit klassement is dit behoorlijk veel en het zal niet gemakkelijk zijn voor de anderen om dat nog terug te pakken.”