© EPA

Krijgen we binnenkort echt alle ketchup uit de fles?

Hevig schudden, met behulp van een lange lepel of toch maar de fles op zijn kop in de kast plaatsen: het laatste restje ketchup uit de fles halen, is vaak een helse klus. Maar daar lijken wetenschappers van de technische universiteit in Massachusetts (MIT) nu iets op gevonden te hebben.

lla

Maar liefst tien jaar lang hebben onderzoekers het gladde oppervlak van materialen en grondstoffen met elkaar vergelijken. Hun creaties werden onder meer toegepast bij het ontwerpen van stoomturbines en ontziltingsinstallaties. Maar sinds kort worden hun bevindingen ook toegepast bij het maken van coatings voor allerhande flacons, tubes en flessen. Deze nieuwe coating, LiquiGlide, legt een glad laagje tussen de vloeistof en de fles, zodat de inhoud vlot naar buiten kan stromen zonder ook maar een restje achter te laten.

“Alles is begonnen bij een lotusblad”, zeggen hoofdonderzoekers Kripa Varanasi en David Smith. “Het blad is bedekt met microscopisch kleine luchtzakjes, wat de oppervlaktespanning doet afnemen en het water zodanig afstoot dat het van het blad stroomt. We proberen deze techniek nu na te bootsen in allerlei flessen en tubes, die gevuld zijn met smeuïge vloeistoffen als tandpasta of ketchup.”

De luchtzakjes werden vervangen door olie en het team van Varanasi en Smith ging op zoek naar de perfecte balans tussen de olieachtige vloeistof en de materialen waaruit de flessen en tubes gemaakt zijn. “Onze grootste zorg daarbij was, dat de olieachtige vloeistof zich zou vermengen met de inhoud van de fles en zo mee naar buiten zou stromen.” Om dat te voorkomen, maakt het team gebruik van de olie die sauzen van nature bevatten. “De coating die we gebruiken, hangt voornamelijk af van het product waarmee de fles of flacon gevuld zal worden”, zegt David Smith. “Hierdoor kunnen onze coatings op heel wat verschillende manieren toegepast worden.” De onderzoekers zijn alvast hoopvol dat hun uitvinding in tal van voedselproducten zal worden toepast.

MEER OVER Eten & Drinken