© WAS

Partijraad Vlaams Belang bevestigt sancties tegen Dewinter en co

De partijraad van het Vlaams Belang heeft zaterdag de sancties bevestigd die het partijbestuur op 20 november genomen heeft tegen Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris voor het bezoek aan Griekenland en hun contacten met Gouden Dageraad. Enkel de vervanging van Van dermeersch als deelstaatsenator wordt om juridisch-technische redenen herroepen. Dat kondigden partijvoorzitter Tom Van Grieken en Kamerlid Filip Dewinter aan in Beveren.

Kamerleden Filip Dewinter en Jan Penris en deelstaatsenator Anke Van dermeersch brachten begin november een bezoek aan Griekenland, waar ze ook contacten hadden met de omstreden partij Gouden Dageraad, die als neonazistisch beschouwd wordt. Dat was tegen de afspraken met Van Grieken.

Daarom besliste het partijbestuur om de drie officieel terecht te wijzen en hen te verbieden nog politieke buitenlandse contacten te onderhouden zonder een mandaat van de partijvoorzitter of het partijbestuur. Anke Van dermeersch werd uit het partijbestuur gezet en moest haar senaatszitje inleveren.

Dewinter en Van dermeersch maakten de zaak aanhangig bij de partijraad omdat volgens hen de regels niet gevolgd waren. Maar al snel was duidelijk dat niemand de zaak op de spits wilde drijven. Op het partijcongres vorig weekend was de zaak nauwelijks een gespreksthema en was duidelijk dat de partijvoorzitter op grote steun kon rekenen.

Senaat

Zaterdag bevestigde de partijraad de beslissing van het bestuur. Enkel de vervanging van Anke Van dermeersch als deelstaatsenator wordt omwille van juridisch-technische redenen herroepen. Het Vlaams parlementslid had meteen aangegeven niet van plan te zijn de Senaat te verlaten. De Senaat en later ook het Vlaams Parlement gaven aan dat een senator niet gedwongen kan worden om zijn zitje op te geven.

“Na een openhartige maar collegiale gedachtewisseling aanvaarden Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris de sancties”, was de boodschap van Van Grieken en Dewinter, die de partijraad zaterdag even verlieten om de beslissing van het hoogste partijorgaan toe te lichten.