© The Guardian

In dit café betalen de rijken voor de armen

Overdag lijkt het restaurantje in Madrid heel normaal. Dan komen de klanten binnen voor hun cake, Spaanse tapas of koffie, ze betalen ervoor en ze verorberen ook hun maal. Het is ’s avonds dat de brasserie een heel ander concept laat zien.

mrra

Het restaurantje in Madrid ligt vlakbij het centrum en biedt iedereen aan om à la carte te komen eten. De winst die gemaakt is van die inkomsten, sparen de restauranthouders op. Die gebruiken ze om tijdens de latere uren opnieuw aan de slag te gaan.

’s Avonds zijn de tafeltjes ook mooi opgedekt, versierd met bloemen en met mooi servies, maar dan zijn alleen daklozen welkom om gezellig -en bovendien gratis- te komen dineren. “Hoewel ook gaarkeukens proberen om dakloze mensen van eten te voorzien, is het vooral onpersoonlijk daar met kartonnen bordjes en koud eten”, zegt bedenker en priester Ángel Garcia. “Dit geeft hen een waardiger en gezelliger alternatief.”

© The Guardian

Het restaurant is net geopend en heeft de toepasselijke naam “Robin Hood restaurant” gekregen. Het geld van de rijkeren gaat immers rechtstreeks naar de armen, net zoals de volksheld dat deed. “Het is niet de bedoeling om te stelen van de rijken om de armen te voeden, maar wel om te delen”, vertelde hij aan Europa press als nuance bij het verhaal. “Het is prettig voor de rijken om iets te kunnen geven zodat degenen die niets hebben, kunnen eten.”

“Als je niets hebt, betekent dit alles voor je”, vertelde Antonio Gutiérrez die al tien jaar op straat leeft. “Voor mij is eten in dit restaurant wat me levend doet voelen. Ik word er immens gelukkig van”, beaamt ook de dakloze Carmen Junquito. “Dit is het beste initiatief in de hele wereld.”