© Bart Dewaele

Kris Peeters meent het met Antwerpen

Laten we heel eerlijk zijn: toen Kris Peeters enkele weken geleden aankondigde dat hij van Puurs naar Antwerpen zou verhuizen om de lokale afdeling van zijn CD&V te versterken, dachten we: Yeah, right! Dergelijke verhuizingen van toppolitici zijn toch vaak niet meer dan windowdressing, nietwaar? Maar inmiddels hebben we Peeters uitgebreid gesproken, en het kan aan onze goedgelovigheid liggen, maar we maken ons sterk: Kris Peeters meent het, hij heeft bovendien zijn wederhelft helemaal mee en niets staat een goed gemotiveerde verhuizing naar Antwerpen in de weg.

Lex Moolenaar

Betekent dit iets voor de Antwerpse politiek? Ja, zeker wel. CD&V had zo stilaan helemaal niets meer te betekenen in de stad. De twee belangrijke schepenzetels van CD&V in de huidige coalitie waren vooral te danken aan de alliantie met de sp.a voor de Stadslijst bij de verkiezingen van 2012, want zonder die alliantie stelde CD&V weinig of niets voor. De christendemocratische boegbeelden in 2012 waren havenschepen Marc Van Peel en Philip Heylen. De eerste zal bij de volgende verkiezingen 69 jaar zijn, de tweede heeft inmiddels zijn schepenzetel verruild voor een positie in de privésector.

In hun plaats komt nu Kris Peeters. Die naam is sowieso al niet niks, maar wat belangrijker is: Peeters lijkt het te menen. Hij wil Antwerpen blijkbaar niet gebruiken als een postbusadres om meer stemmen te kunnen vergaren. Nee, hij is van plan om de zieltogende rol van de christendemocratie in de stad nieuw leven in te blazen.

Welkom Kris Peeters, dus. De uitdaging voor hem is om de Antwerpse afdeling van CD&V opnieuw op de kaart te zetten. Dat is een herculeswerk, want de partij is in de stad Antwerpen niet veel meer waard dan 5%. Peeters moet in staat zijn om dat percentage te verdubbelen. En dan kan hij na de lokale verkiezingen van 2018 een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen over een nieuwe coalitie.

Als dat lukt, dan kan CD&V eens te meer een belangrijke rol spelen. Net als na de verkiezingen van 2012, toen de partij haar engagement met de sp.a inruilde voor een rol in de coalitie van Bart De Wever. Ook in 2018 kan CD&V zich nestelen in het midden van het bed. Kris Peeters claimt die positie nu al. En dat lijkt een garantie op succes, want zo kan de partij na de verkiezingen zowel linksom (met sp.a en Groen) als rechtsom (met N-VA en Open Vld). Kris Peeters is een verrijking voor de Antwerpse politiek.

Zeker omdat hij het meent. Elke toppoliticus méér betekent een meerwaarde voor de stad.