© BELGA

Aantal gevallen van identiteitsfraude daalt

Vorig jaar waren er volgens de Centrale Dienst voor Bestrijding van Valse documenten nog 3.926 gevallen van identiteitsfraude, 16 procent minder dan het jaar ervoor. De strengere maatregelen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) lijken dus hun vruchten af te werpen

In 2014 kwamen er nog 4.669 klachten binnen bij de Federale Politie over fraude met identiteitskaarten, paspoorten of officiële documenten die vervolgens gebruikt worden om een valse identiteit aan te nemen. Oorzaak van de daling ligt bij de invoering van de elektronische identiteitskaart en de oprichting van een speciale taskforce.

Bovendien hebben alle gemeenten nu een ambtenaar die bevoegd is voor identiteitsfraude. Vanaf 6 december kunnen die de historiek van foto’s en handtekeningen raadplegen in een databank. Volgens Kamerlid Roel Desein (CD&V), die de cijfers opvroeg, is dat noodzakelijk om ambtenaren en politiediensten te helpen in de strijd tegen identiteitsfraude. “Zo wordt het onderzoek sterk vereenvoudigd.”