© Gil Plaquet

Ambulanciers: “Dit is onze derde collega die nooit moe wordt”

De ambulanciers en verpleegkundigen van de brandweerpost Heist-op-den-Berg zijn de eersten in ons land die werken met het nieuwste type toestellen voor hartmassage. Ze verhogen de levenskansen van patiënten met een hartstilstand.

Sven Van Haezendonck

De hulpverleningszone Rivierenland heeft zo’n 26.000 euro geïnvesteerd in het nieuwste LUCAS 3-hartmassagesysteem. Niet toevallig zijn de ambulanciers en verpleegkundigen van de post Heist de eerste die twee zulke reanimatietoestellen inzetten. “We zitten in die streek met langere aanrijtijden dan gemiddeld. De rit naar het ziekenhuis duurt er ook langer, want in de onmiddellijke buurt zijn er geen ziekenhuizen”, zegt majoor François Van den Eynde, verantwoordelijke logistiek in de zone.

“Klopt. Afhankelijk van de spits zijn we naar de ziekenhuizen van Bonheiden, Lier of Herentals al gauw twintig minuten tot een halfuur onderweg. Als we een mug nodig hebben, doet die er ongeveer even lang over”, vertelt Joghen Waegemans. Hij werkt beroepsmatig als urgentieverpleegkundige in het Heilig Hartziekenhuis in Lier, maar in zijn vrije tijd is hij actief als vrijwilliger bij de post Heist. Samen met een veertigtal andere collega’s neemt hij er de dienst 100 voor zijn rekening.

Lees dit weekend het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie MechelenMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio