© Gil Plaquet

© Gil Plaquet

© Gil Plaquet

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Sonja (54) bakt frietjes van aardappelen die vader en zoon telen

Van de aardappelen die haar vader Eduard (75) en haar zoon Jordy (21) overdag rooien, bakt Sonja Van de Vliet ’s avonds frietjes in haar Frituur Eigen Kweek in Mechelen. “Wij doen alles zelf. Bij ons gaat de aardappel van de grond tot in de mond”, zegt ze. Een unicum in Vlaanderen.

Sven Van Haezendonck

Deze week is het ‘Week van de Friet. Wij trokken naar het landbouwbedrijf van de Mechelse familie Van de Vliet. Het enige nog in de stad, en eentje waar ze de Belgische frietcultuur erg hoog in het vaandel dragen. Een typisch Vlaamse fermette in de Geerdegemstraat in Mechelen-Zuid. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat hier een frituur gevestigd is: Eigen Kweek.

En toch, anderhalf jaar geleden bouwde Sonja de garage van haar huis om tot een frituur. Voor haar was het een late roeping. “Alhoewel, mijn eerste vakantiewerk als 17-jarige was in een frituur aan de Sito in de Leopoldstraat. Ik deed dat heel graag en dat is blijven nazinderen. Je eigen baas zijn, het contact met de mensen en de frietjes bakken, dat sprak me aan”, vertelt Sonja.

Na het overlijden van haar nonkel Leon runde ze de afgelopen tien jaar samen met haar vader het landbouwbedrijf van de familie. “Op het grondgebied van de stad zelf zijn we de laatste boeren, de vijfde generatie nu. Wij leveren aardappelen aan enkele grote fabrikanten. Omdat we jaarlijks een aantal ton over hebben, kwam ik op het idee om er zelf iets mee te doen. Zo is Frituur Eigen Kweek ontstaan”, zegt Sonja.

Lees dit weekend de reportage in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio