© rr

Vrijwilligers archief inventariseren duizenden affiches

Vrijwilligers hebben het vijfduizendste exemplaar geïnventariseerd uit de rijke en uitgebreide collectie affiches van Musea en Erfgoed Mechelen. Daar zijn ze al sinds 2012 mee zoet.

svh

De vrijwilligers stoppen het drukwerk na inventarisatie ook in een zuurvrije verpakking om ze zo goed mogelijk te bewaren. Het resultaat van hun monnikenwerk is online te zien, maar u kunt ook in het stadsarchief terecht om de originele exemplaren te raadplegen. “In tijden van elektronische communicatie vergeten we soms hoe kleurrijk er vroeger gecommuniceerd werd met de stadsbevolking. Historische affiches vertellen veel over de tijdsgeest en thema’s waarvoor mensen werden gemobiliseerd”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen).

De affiches geven een staalkaart van het Mechelse stadsleven in de periode 1880-1926. Ze vertellen over de prangende politieke, sociale en economische kwesties van die tijd. Ook als u meer wil weten over de films die toen in de verschillende bioscopen liepen of de toneel- en dansvoorstellingen uit die periode, zijn de posters een waardevolle bron van informatie.

Voor de sportliefhebbers zijn er de tientallen affiches over de beide Mechelse voetbalploegen: KV en Racing Mechelen. De vele affiches uit de periode van de Eerste Wereldoorlog geven dan weer een helder beeld van wat de bewoners van de Dijlestad toen te verduren kregen.

De komende jaren hebben de vrijwilligers overigens nog veel werk voor de boeg: van na 1926 tot in de jaren 70 van de vorige eeuw wachten er nog eens zo’n tienduizend affiches.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio