© dirk kerstens

Markthal Criée krijgt sushi- en wijnbar, Spar verdwijnt

De Criée, de overdekte markthallen vlak bij het Centraal Station, zijn voor het eerst sinds 1904 in handen van één bedrijf: Groep Achiel De Witte. Tegen de zomer krijgen de markthallen er een restaurant, een cafetaria, een sushibar én een wijnbar bij. Spar verdwijnt.

CHRISTOF WILLOCX

De Criée bestaat vandaag uit een Spar, de beenhouwers Vermeulen en Roosemeyers en de poelier Van de Poel. De Criée staat nu voor de meest ingrijpende verandering in meer dan een eeuw. Het hele gebouw is voor bijna 100% eigendom van de Groep Achiel De Witte. “Wij hebben de beenhouwerijen en de poelier in de Criée gekocht”, zegt David Magnus, operationeel manager van Groep Achiel De Witte. “De drie handelszaken stonden voor een generatiewissel. In de eigen familie was er weinig interesse om de zaken over te nemen. Daarom worden wij nu de eigenaar van de beenhouwerijen en de poelier.”

Groep Achiel De Witte wordt ook eigenaar van de supermarkt in de Criée. “We hebben het contract met Spar opgezegd. Die winkel is ondergesneeuwd geraakt in het hele supermarktlandschap. De vlaggen van Spar zijn al weggehaald. Het logo van Spar verdwijnt ook weldra.” Groep Achiel De Witte baat de supermarkt nu zelf uit. “Tegen eind januari beslissen we of er een nieuwe supermarktketen komt. In het andere geval blijven we de supermarkt zelf uitbaten”, zegt David Magnus.

Magnus wil ook fors uitbreiden. “Vanaf volgende zomer komt er in de kelder van de Criée een wijnbar”, zegt David Magnus. “Ook het gelijkvloers, waar nu enkel de supermarkt, de twee beenhouwers en de poelier zijn gevestigd, wordt grondig veranderd. Wij openen een patisserie, een visafdeling, een sushibar en een bakkerij waar het brood ter plaatse wordt gebakken. Op de eerste verdieping bouwen we een cafetaria met honderd zitplaatsen en een restaurant met nog eens honderd plaatsen. Klanten kunnen wijn kopen in de wijnbar, en die vervolgens opdrinken in het restaurant.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio