© rr

Uitbater supermarkt hangt foto’s dieven op: “Dit zijn de ‘Pikémon’”

Gotta catch ‘em all: de Pikémon. Een poster met die woordspeling, en met herkenbare foto’s van winkeldieven, hangt uit in een filiaal van Carrefour Expres in Berchem: het resultaat van een aanslepend probleem. “Er wordt hier zo veel gestolen, dat ik soms producten moet bijbestellen waarvan ik weet dat ik er nauwelijks verkocht heb.”

dennis van damme

Ronny Verschueren en zijn vennoot Edwin Heylen baten drie Carrefour-supermarkten uit: in Kontich, in Deurne en in Berchem. Gemakkelijk is dat niet: in dertien jaar werden ze in de drie filialen in totaal 15 keer overvallen. Toen Ronny vaststelde dat er in zijn filiaal in Berchem ook nog eens abnormaal veel gestolen wordt, nam hij maatregelen. Mensen die via de camera’s in de zaak worden betrapt op stelen, komen herkenbaar op een poster terecht en krijgen de naam Pikémon, een knipoog naar de razend populaire Pokémon.

Alle chocolade in 1 dag weg

Een drastische maatregel, maar niet één waar Ronny lichtzinnig mee omspringt. “Zowel wij, franchisenemer, als Carrefour Bel­gium Retail Associates vinden privacy heel belangrijk. Maar de hoeveelheid aan diefstallen in onze winkel in Oud-Berchem –nochtans een aangename en charmante buurt – tart alle verbeelding. Zo was in één dag al onze chocolade van Côte d’Or verdwenen. Ik spreek dan over ruim 130 tabletten en 70 repen, hè. Een totale waarde van ruim 400 euro. Op maandbasis schatten wij onze verliezen gelijk aan de kosten voor een voltijdse medewerker. Soms moeten we producten bijbestellen waarvan we weten dat we er nauwelijks hebben verkocht.”

Ronny Verschueren erkent dat de privacy van de winkeldieven geschonden wordt. “Soms hang ik eerst een onherkenbare versie, met de oproep tot de dief in kwestie om alsnog de goederen te komen betalen. Maar als ik geen geld zie, verdwijnt de onherkenbaarheid”, zegt hij.

Het verspreiden van camerabeelden van verdachten is verboden. “Als onze mensen dergelijke posters of uithangborden zien, dan zullen ze de uitbaters daarop aanspreken”, zegt Sven Lom­maert, woordvoerder van de lokale politie Antwerpen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio