© Bert De Deken

© RR

© RR

© RR

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vreselijke foltering na nachtje stappen: drie mannen opgepakt

Met enkele grote brandwonden, siliconen in de neus en ­gewaxte wenkbrauwen. Zo werd Nico D. (28) uit Arendonk wakker nadat hij gefolterd was door kennissen. De aanhouding van de 24-jarige dader werd gisteren met een maand verlengd.

IMA

De feiten deden zich voor op 28 augustus in een appartement in het Kempense Rijkevorsel. Eerder op de avond was Nico D. met zijn toenmalige vriendin naar de kermis getrokken. Daar liepen ze dorpsgenoten Bram B. (24), Gianni G. (30) en Steven H. (31) tegen het lijf.

“Ik weet dat we allemaal veel bier hadden gedronken”, vertelt Nico D. “In het holst van de nacht trokken we naar het ­appartement van Vicky C. (39) en daar ging bij mij snel het licht uit. Het kan niet anders dan dat ze iets in mijn drinken hebben gegoten.”

Een dag later werd Nico versuft wakker, met enkele gigantische brandwonden. “Pas toen ik thuis in de spiegel keek, zag ik dat een deel van mijn haar was weg­geschoren. Mijn wenkbrauwen waren gewaxt en uit mijn neus heb ik proppen siliconen getrokken”, zegt Nico. “In het ziekenhuis vertelden ze me dat de brandwonden wellicht met een busje deodorant en een aansteker werden veroorzaakt.”

Foltering gefilmd

Het slachtoffer deed aangifte bij de politie, en het dossier kwam vijf weken geleden in een stroomversnelling. “Bij de politie in Arendonk was een cd’tje in de brievenbus gestopt met filmpjes van de mishandeling”, zegt Nico. “Ik voelde me vernederd toen ik ze bekeek. Terwijl ik versuft in bad lag, werd ik met een elektrische vliegenmepper geslagen. Op een ander filmpje werd afgeschoren haar in mijn mond gepropt. Ik hoorde mijn kameraden zeggen dat ze me nog een pilletje gingen geven.”

Op een andere video ligt het slachtoffer in bad, met een natte doek op het hoofd. Het gerecht houdt rekening met een mogelijk geval van waterboarding, een gruwelijke schijnverdrinking.

De verdachten hebben daar een andere verklaring voor. “Met ­Nico was geen land te bezeilen”, verklaarde een van de daders. “Toen hij op een bepaald moment van een flesje dissolvant wilde drinken, kreeg hij de vloeistof in de ogen. We hebben een natte doek op zijn gezicht gelegd om hem te verzorgen.”

Het slachtoffer zou volgens hen ’s avonds ook vloeibare xtc en peppillen geslikt hebben en cannabis gerookt. Nico D. ontkent dat.

Dader Bram B. werd dit jaar nog veroordeeld tot 300 uur werkstraf voor enkele zware vechtpartijen, onder meer met de broer van Nico. Hem moest hij van de rechter bijna 34.000 euro schadevergoeding betalen. “Was dit een wraakactie?”, vraagt Nico zich af.

De aanhouding van Bram B. is alvast met een maand verlengd.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio