Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© smb

Voetbal1ste amateurklasse Dessel sport- Oosterzonen (zaterdag 19.30u) - Tal van gelijkenissen tussen trainers Patrick Witters (Dessel) en Stijn Geys (Oosterzonen)

“Trainer zijn is leuker dan zelf voetballen”

Allebei zijn ze 36 jaar, maar daar houden de gelijkenissen tussen Desseltrainer Patrick Witters en zijn collega van Oosterzonen Stijn Geys lang niet op. Vroeger hielpen ze elkaar uit de nood, maar vandaag laten ze hun elftallen tegen elkaar kampen.

Erwin Vandenbergh

Als je het parcours dat jullie als trainer tot op heden aflegden naast elkaar legt, zouden jullie zelfs tweelingbroers kunnen zijn. Maar hoe goed kennen jullie elkaar eigenlijk?

Stijn Geys: “Het begon allemaal in 2010. Ik was aan de slag bij Witgoor en Patrick bij de beloften van Dessel. Ik informeerde bij hem naar een speler waar wij onze zinnen op hadden gezet. Nadien zijn we altijd contact blijven houden.”

Patrick Witters: “Stijn startte als hulptrainer bij Witgoor, maar werd na één wedstrijd plots hoofdcoach. Ik was toen trainer van de beloften in Dessel, maar verkaste nadien naar Pelt. We waren alle twee trainer van ploegen die in dezelfde reeks speelden en wisselden permanent informatie uit. Ik woon in Ham en heb geen Antwerpse kranten en Stijn had geen kranten uit het Limburgse. Zo hielden we elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen in het Antwerpse en Limburgse voetbal.”

Hoe zijn jullie eigenlijk trainer geworden?

Witters: “Vanuit mijn opleiding als regent lichamelijke opvoeding ging ik al snel regionale jeugdploegen trainen. Ik voelde me daar goed bij en boekte ook al eens een succes. Nadien groeide ik door in de jeugdreeksen en plots was ik trainer van Dessel. Je kan wel stellen dat ik gebeten ben door het vak.”

Geys: “Op mijn 26ste moest ik, toen ik bij Oosterzonen speelde, door een blessure abrupt stoppen met voetballen. Dat was een mentale klap, maar een week later al besefte ik dat ik in de voetbalwereld wilde blijven. Oosterzonen ving mij goed op en kon starten als hulptrainer. Nadien verhuisde ik naar Witgoor. Ik mis op een of andere manier wel het fysieke aspect van het voetballen, maar ervaar nu dat trainer zijn veel plezanter is dan voetballen. Mijn opleiding als maatschappelijk assistent zit daar waarschijnlijk voor iets tussen. Ik werk graag met mensen.”

Witters: “Daar treed ik Stijn in bij. Ik sta in het onderwijs en daar ben je ook altijd met de ontwikkeling van mensen bezig. Het trainerschap ligt in dat verlengde.”

Jullie hebben beiden de beloften van jullie huidige ploeg getraind en zijn daarna aan de slag gegaan als hoofdtrainer bij een vierdeklasser. Nadien keerden jullie terug als hoofdcoach bij de ploeg waar het begon als hulptrainer. Hebben jullie dat bewust gedaan?

Witters: “Toen ik de beloften trainde, behaalde ik ook mijn trainersdiploma. Maar na verloop van tijd werd Stijn Vreven trainer in Dessel. Ik verhuisde toen naar Pelt, maar kon recent terugkeren als hoofdtrainer. Ik zie daar toch een vorm van appreciatie in. Een bewuste zet van mij was dat niet.”

Geys: “Toen ik in Oosterzonen de beloften trainde, voelde ik me nog niet klaar voor het eerste elftal. Ik heb dan elders ervaring opgedaan als hoofdcoach en ben naar Oosterzonen teruggekeerd. Ik heb altijd een goede band gehad met de club, dus louter toeval is dat niet.”

Een competitiewedstrijd tussen Dessel en Oosterzonen is een zeldzaamheid. Hebben jullie het gevoel dat er een derbysfeer is?

Witters: “Persoonlijk ben ik niet door die microbe gebeten, maar op clubniveau leeft dat wel. Het feit dat we vanavond vierhonderd eters verwelkomen, bewijst dat ook. Zoiets maken we alleen mee als we spelen tegen Geel of Beerschot Wilrijk.”

Geys: “Bij mij leven die gevoelens feller. Ik heb negen jaar bij Geel gespeeld, maar ken ook veel volk in Dessel. In Mol, waar ik woon, hebben heel wat Desselsupporters mij de afgelopen dagen aangeklampt. Ik heb dus wel iets met de regioclubs, al blijft Oosterzonen de ploeg van mijn hart, omdat ik er ook zo veel aan te danken heb.”

Dessel wordt geplaagd door heel wat blessures. Gaan we groen-wit op volle kracht kunnen zien?

Witters: “Zeker. We hebben talent genoeg, zodat we de blessures niet als excuus moeten gebruiken. Natuurlijk vallen er een aantal mechanismen weg, maar de jongens die spelen, hebben kwaliteit genoeg. Anders speel je niet bij Dessel.”

Het verschil tussen beide ploegen in het klassement is groot. Het lijkt logisch dat Oosterzonen als underdog start.

Geys: “De puntenkloof tussen beide ploegen is heel groot. Dessel zal met Beerschot Wilrijk wedijveren voor de titel, dat zegt genoeg. Wij voelen in aanloop naar de match geen druk, maar we moeten wel dringend punten pakken.”

Witters: “Wij zijn verplicht om de drie punten thuis te houden. Mijn jongens zijn zich daar bewust van. Maar ik denk dat we een match in de match krijgen, omdat er een sterke strijd zal geleverd worden. Tegen ploegen spelen die onderaan in het klassement staan, is momenteel geen cadeau.”

Geys: “Dessel beschikt over veel voetballend vermogen en veel ervaring en wij moeten dringend iets gaan doen. We gaan proberen te verrassen. Daar hebben we de hele week op getraind. Wij gaan zeker niet voor ons doel liggen, want daar zijn we niet goed in.”

Witters: “Ik ben blij dat ik dit hoor want de laatste weken spelen we tegen een dubbele muur. Met dit in het achterhoofd moet het wel een leuke wedstrijd worden.”