Bart De Wever steekt zwaarlijvige jogster hart onder de riem: “Erg triest, maar herkenbaar voor mij”

De 42-jarige Nicolien Weghorst uit Enschede is het beu dat ze tijdens het joggen wordt uitgescholden voor ‘vetklep’ en ‘dik varken’. Toch houdt ze vol, omdat lopen deel uitmaakt van haar gevecht tegen de kilo’s. Nu heeft ze uit onverwachte hoek steun gekregen. “Erg triest, maar herkenbaar voor mij”, schreef de Antwerpse burgemeester Bart De Wever.

Thierry Goeman

“De scheldpartijen onderweg doen pijn”, zegt Nicolien Weghorst. Hoeveel de vrouw precies weegt, wil ze liever niet vertellen. Maar de overtollige kilo’s moeten er af, dat is zeker. Afgelopen september kreeg ze een gastric bypass, waarbij de maag werd verkleind en het spijsverteringskanaal werd omgelegd. Maar om verder te vermageren moet ze ook sporten. Tot drie keer per week bindt ze haar sportschoenen aan. Maar het is niet altijd motiverend wat ze soms te horen krijgt: “Hé vetklep! Dikzak! Varken! Ja, dat pijn”, zegt ze.

Onlangs was de maat vol. Toen ze na een rondje joggen bijna thuis was, wilde een automobilist afslaan. Nicolien hinderde hem blijkbaar. De man maakte zich boos, Nicolien stak haar middelvinger op. “Wat denk je wel niet, vetklep, dik varken”, riep hij.

Het was voor haar de druppel die de emmer deed overlopen. Thuis deelde ze haar gevoel op Facebook. “Het maakt me verdrietig en boos. Heel erg boos”, schreef ze. De reacties bleven niet uit. Vanuit alle hoeken van Nederland kreeg ze steunbetuigingen. Maar ook vanuit ons land.

“De Antwerpse burgemeester Bart De Wever schreef mij: ,,Ik las over wat u zoal te horen krijgt als u gaat joggen. Dat is erg triest, maar herkenbaar voor mij.”

“Het verhaal van die vrouw deed me denken aan mijn eerste pasjes als jogger in januari 2012. Ik werd toen meteen stiekem gefotografeerd. De foto kon ik de dag nadien op de voorpagina van een krant bewonderen. Ik heb dus een zekere herinnering aan het feit dat ‘den dikke’ die aan het sporten is, te kijk wordt gezet”, zegt Bart De Wever.

De Antwerpse burgemeester en voorzitter van N-VA woog vijf jaar geleden ruim 140 kilo. Volgens Weghorst schreef hij in zijn persoonlijke mail: ,,Mede dankzij het joggen heb ik nu een gezond gewicht. Momenteel probeer ik me zelfs voor te bereiden om de marathon van Antwerpen te lopen in 2017. ‘Nil volentibus arduum’ (niets is onmogelijk voor hen die willen) is mijn motto”.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio