De Lijn maakt sms-ticket fors duurder

Foto: BELGA

De Lijn maakt sms-ticket fors duurder

Print
Brussel -

Het sms-ticket, veruit het populairste biljet voor een enkele rit bij De Lijn, wordt vanaf februari meer dan 10 procent duurder. Voortaan is het m-ticket (dat je koopt via een smartphone-app) het goedkoopste biljet voor een enkele reis (1,80 euro). Dat werd donderdag vernomen bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij.

Het sms-ticket werd jarenlang gepromoot als het goedkoopste biljet voor een enkele reis. Begin dit jaar klonk het dat elke maand meer dan een miljoen bus- en tramritten in Vlaanderen per sms betaald werden. Daarmee was het sms-ticket goed voor bijna twee derde van de vervoerbewijzen voor een enkele rit.

Zo’n sms-ticket kostte de gebruiker tot nu toe 1,95 euro (1,80 euro voor het ticket en 0,15 euro verwerkingskosten). Vanaf februari wordt het ticket 0,20 euro duurder, of een prijsstijging van ruim 10 procent.

De Lijn zet nu vooral in op het nog maar in september gelanceerde m-ticket. De prijs van zo’n via een app gekocht ticket blijft ongewijzigd op 1,80 euro. Hier komen geen verwerkingskosten bij. Dat betekent dat het m-ticket vanaf februari een vijfde goedkoper zal zijn dan het sms-ticket. Wie bij de chauffeur een biljet koopt voor een enkele rit, betaalt 3 euro.

Sinds de lancering werden al ongeveer 10.000 m-tickets verkocht. Dat is vergelijkbaar met de verkoop bij de lancering van het sms-ticket, zegt De Lijn.

Abonnementen

De Lijn past haar prijzen elk jaar in februari aan. De gemiddelde prijsstijging bedraagt ditmaal 2,5 procent, zegt de openbaarvervoermaatschappij. Behalve de sms-tickets, worden ook de abonnementen en Lijnkaarten duurder. De prijzen van dag- en meerdagenpassen veranderen niet.

Een jongerenabonnement (Buzzy Pazz, tot en met 24 jaar) kost vanaf februari 204 euro (+5 euro), een jaarabonnement 25-64 jaar gaat 306 euro kosten (+7 euro). De abonnementen voor 65-plussers, 6- tot -11-jarigen en mensen met een verhoogde tegemoetkoming worden 1 euro duurder, tot 52 euro. Ook de prijs van een tienrittenkaart gaat met een euro omhoog, tot 15 euro.

De Lijn benadrukt dat haar abonnementen “veruit de goedkoopste blijven van België en de buurlanden”.

MEEST RECENT