© rr

Antwerpse horeca: “Foodtrucks en pop-ups zorgen voor veel frustraties”

De Antwerpse horeca heeft een nieuw platform: Horeca Antwerpen Gaat Lokaal. Met een eerste vergadering werden de krachten gebundeld, maar ook de klachten. Want er zijn er nogal wat. Zo zorgen de vele werven voor frustratie, net als de foodtrucks en pop-ups. Woordvoerder Davy Brocatus wil nu tot een werkplan komen voor een “meer werkbare horecasector”.

dbw

In huisbrouwerij Pakhuis aan de Vlaamsekaai kwamen de Antwerpse horeca-ondernemers samen voor de lancering van het nieuwe platform. “De bedoeling was om Antwerpse horeca-ondernemers dichter bij mekaar te brengen en te bespreken hoe lokale problemen het best worden aangepakt”, zegt woordvoerder Davy Brocatus van Horeca Antwerpen.

De aanwezigen werden ingedeeld in drie groepen: één voor het Noord, één voor het Centrum en één voor het Zuid. “Uit de gesprekken kwam een aantal grote frustraties naar voor”, zegt Brocatus. “Zo zet de impact van de talloze wegenwerken in en rond Antwerpen bij veel ondernemers kwaad bloed. Ze vragen een betere signalisatie en een beter afgestemd openbaar vervoersaanbod.”

Verder zorgen ook de vele events, foodtrucks en pop-ups in onze binnenstad voor frustraties. “Vooral omdat die mensen ontsnappen aan de witte kassa, en vaak ook aan sociale controles en inspecties op de voedselveiligheid.”

Horeca Antwerpen neemt de opmerkingen en verbetervoorstellen van de ondernemers mee in een werkplan voor een meer werkbare horecasector. “Deze vergadering was enkel voor de zaken in postcode 2000, maar in de nabije toekomst trekken we ook naar de regio’s rondom de stad”, zegt Brocatus.

Witte kassa

Davy Brocatus voorspelt ook een grote verschuiving in het Antwerpse horecalandschap. Nu de witte kassa is ingevoerd, blijven veel horecamensen op de vlakte over hun problemen ermee, maar volgens Brocatus staat het water veel ondernemers aan de lippen.

“Momenteel is er nog een lichte stijging van het aantal tewerkgestelden, omdat sommige personeelsleden vroeger niet voltijds waren ingeschreven. Maar vanaf het moment dat men zware controles op de witte kassa gaat uitvoeren (vermoedelijk in de loop van 2017, red.) zullen heel wat zaken de deuren moeten sluiten.”

Volgens Brocatus zorgt niet alleen de witte kassa voor financiële problemen. “Het is de optelsom van dure producten, hoge personeelskosten en een waaier aan verplichtingen die het een moeilijke oefening maken. De beslissing om het btw-tarief niet te verlagen was in dat opzicht een gemiste kans.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio