© BLG

Antwerps gerecht wil Belkacem Belgische nationaliteit afnemen

Het Antwerpse gerecht heeft een procedure opgestartom de Belgische identiteit van Fouad Belkacem (34) af te nemen. Ons land zou het boegbeeld van Sharia4Belgium zo kunnen terugsturen naar Marokko. Belkacem zelf ziet zo’n uitlevering absoluut niet zitten.

JONATHAN BERNAERTS, joris van der aa

Fouad Belkacem, alias Abu Imran, werd begin 2015 definitief veroordeeld als leider en oprichter van de terroristische groep Sharia4Belgium. Hij kreeg in beroep twaalf jaar cel en 30.000 euro boete.

In de jaren voor zijn veroordeling legde Belkacem een ophefmakend gerechtelijk parcours af. Hij liep verscheidene correctionele en politionele veroordelingen op, onder meer wegens slagen en oproepen tot haat en discriminatie.

Het Antwerpse gerecht is daarom voor het hof van beroep een procedure begonnen om de Belgische nationaliteit van Belkacem af te nemen. “Wat heeft hij ons land al opgeleverd? Enkel een levensgroot risico om onze maatschappij in de afgrond te storten”, stelt het parket-generaal.

Bij een eventuele vervallenverklaring van de nationaliteit zou ons land de extremist kunnen terugsturen naar Marokko. Ook een gerechtelijke uitlevering aan Marokko behoort tot de mogelijkheden, gesteld dat Marokko hem zou willen vervolgen voor criminele feiten.

Belkacem verzet zich hevig tegen de demarche van het gerecht. “Een uitlevering aan de dictatuur in Marokko zie ik totaal niet zitten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER