© rr

Herman Van Goethem: "Burgemeester, werk aan een beleid rond armoede"

Rector Herman Van Goethem deed in zijn 15 minuten spreektijd voor het TedX Kaffee van Gazet van Antwerpen een oproep aan burgemeester Bart De Wever om een structureel beleid rond armoede uit te werken. "We zijn de grootste stad van Vlaanderen, en we scoren slecht in de armoedecijfers." Ook op vlak van ruimtelijke ordening vindt Van Goethem dat Antwerpen beter moet.

PH

"Werken aan armoede kan alleen maar met een structureel beleid, niet met occasionele maatregelen", benadrukte Van Goethem. Die begon zijn betoog met het grote belang van de steden, én de specifieke rol van de universiteit daarin als kenniscentrum. "Maar meer dan een kenniscentrum moeten we een plaats van verbinding zijn. We moeten verbinden door discours, en door beleid."

Naast een concrete uitdaging om aan armoede te werken, legde Van Goethem het belang van het onderwijs op tafel. "Laat ons hier in Antwerpen die oude netwerken doorbreken. Dat gaat ons zo veel efficiëntie opleveren." Naast armoede en onderwijs hamerde Van Goethem op de organisatie van de stedelijke ruimte. "Laat daar niet te veel de ruimte aan de projectontwikkelaars. Die doen aan cherry picking, zoeken de mooiste stukjes van de stad en bouwen die vol. De stad moet de stadsontwikkeling zelf aansturen. Naast de open ruimte moeten we ook onze straten anders organiseren. De fiets opwaarderen, en de auto weg krijgen. Want die brengt ons vooral problemen."

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio