Openbaar ministerie vraagt internering van stalkster (62) Theo Francken

Foto: Bart Dewaele

Openbaar ministerie vraagt internering van stalkster (62) Theo Francken

Print

Voor de correctionele rechtbank van Leuven heeft het openbaar ministerie woensdag de internering gevraagd van een vrouw die Theo Francken jarenlang heeft gestalkt. De staatssecretaris voor Asiel, Migratie en Administratieve Vereenvoudiging (N-VA) diende zelf een klacht in tegen de 62-jarige vrouw uit Leuven.

Linda S. belde Francken soms tot tientallen keren per dag en sprak hem steevast aan als haar “soulmate”. De stalking begon na een eenmalige ontmoeting. De vrouw uitte haar politieke ambities bij de N-VA en kreeg het gsm-nummer van de staatssecretaris van het secretariaat van de partij. S. belde met een geheim nummer dat Francken niet kon laten blokkeren. Na een tijdje nam hij niet meer op, maar dan sprak ze zijn voicemail vol.

Op 27 juli van dit jaar stelde de rechtbank in een tussenvonnis een deskundige aan. Forensisch psychiater Rudy Verelst kreeg de opdracht voor een volledig psychiatrisch onderzoek. Daarin moest hij haar persoonlijkheid en psychische toestand beschrijven. Hij moest nagaan of S. zich in een staat van krankzinnigheid of ernstige geestesstoornis bevond.

Na een eenmalig uitstel op 26 oktober werd de zaak woensdag ten gronde behandeld. Linda S. zelf was niet aanwezig. Zij wordt momenteel behandeld in het universitair psychiatrisch centrum Sint-Jozef in Kortenberg. Haar advocaat pleitte de ontoerekeningsvatbaarheid. De procureur vroeg de internering.

Vonnis op 4 januari.

Nu in het nieuws