Iedereen dampt: elektronisch roken versmoort ouderwetse sigaret

Foto: Joren De Weerdt

Iedereen dampt: elektronisch roken versmoort ouderwetse sigaret

De e-sigaret helpt rookverslaafden niet alleen te minderen of zelfs te stoppen met roken. Het is ook een gadget waarin iedereen zijn eigen smaak kan terugvinden, letterlijk en figuurlijk. Toen de rook om ons hoofd was verdwenen, ging ­CittA de sfeer opsnuiven in enkele Kempense dampshops.

Een doorsnee zaterdagmiddag in het dorpscentrum van Herselt. Aan de toonbank van de VaporShop staat een tiental mensen aan te schuiven. Uitbaters Anja De Neyer en Kurt Van ­Beveren nemen hun tijd om elke klant te helpen. De winkel in Herselt is open sinds september, maar het succes van VaporShop begon al vroeger. Eerst online, en vanaf 2015 met een magazijn in Kontich.

“Uit het hele land kwamen mensen naar ons ­magazijn. We hadden er zes kassa’s, maar er stonden nog lange rijen”, zegt Tim ­Jacobs van ­VaporShop. “Toen wisten we dat we klaar waren om meer winkels te openen. Eind dit jaar zullen er in heel ­België vijftien vestigingen zijn. En volgend jaar ­worden dat er veertig”, weet Jacobs. “Toen we drie jaar geleden met de onlineverkoop van e-sigaretten ­begonnen, was er nauwelijks een markt.”

De elektronische sigaret duikt steeds meer op in het straatbeeld en dat vertaalt zich ook in meer mogelijkheden voor de verkoop. Wie dacht dat ‘gewone’ rokers kunnen kiezen uit een groot aanbod, kent het gamma van de dampwinkels nog niet. De e-sigaret zelf bestaat in honderden ­maten, soorten en gewichten en kan bovendien gevuld worden met een oneindig aantal smaken: de ­zogenaamde e-liquids.

“De starterssets zijn zo ­samengesteld dat je ze onmiddellijk kan gebruiken”, zegt Sarah ­Boonen van E-smoke in Turnhout. Zij opende haar winkel begin dit jaar in een voormalige apotheek op De Merodelei in Turnhout. “Bij de duurdere toestellen kun je zo’n beetje alles aanpassen. De mondstukken of ‘driptips’ bijvoorbeeld zijn beschikbaar in alle kleuren van de regenboog en in alle mogelijke materialen. Er zijn brede mondstukken, smalle, platte, met meer of minder luchtdoorstroming… Alles om het dampen zo aangenaam mogelijk te maken.”    

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio