Heyns bakt al 127 jaar speculaas

Foto: Joren De Weerdt

Heyns bakt al 127 jaar speculaas

Herentals - Eens duizenden kinderkeeltjes 'Zie ginds komt de stoomboot' beginnen te kwelen, is het bij Speculaasje Heyns in Herentals alle hens aan dek. Al sinds 1889 bakken ze speculaas bij Heyns en al even lang is het tijdens de sinterklaasperiode drukker dan druk.

Dik en mals of dun en krokant. Dat zijn de twee speculaas­varianten van Speculaasje Heyns. Al 127 jaar. Tegenwoordig staan ­Monique Heyns en haar man Staf ­Hufkens aan de ovens. En dochter ­Sarah wordt ook al klaargestoomd om de zaak over te ­nemen. “Zij is dan de vijfde generatie Heyns die speculaas bakt”, zegt Monique Heyns.

De huidige bakker gebruikt nog altijd het recept van 127 jaar geleden. "Zeker en vast", zegt Monique. "Alleen mijn ­grootvader werkte met twee soorten speculaas. Eentje met en eentje zonder boter. We spreken dan over de periode vlak na de oorlog. Toen maakte hij ook een versie met margarine, die was voor de arme mensen.” Nu worden alleen nog de beste ingre­diënten gebruikt en gaat het bakkerskoppel er prat op dat alles dagvers gemaakt wordt. Met het familie­recept van honderd jaar geleden, maar ook met de houten vormen van vroeger. “Sommige zijn al zwaar gerestaureerd, maar het zijn nog altijd de originele”, lacht bakker Staf.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio