CittA Kempen gaat op jacht

Foto: Joren De Weerdt

CittA Kempen gaat op jacht

Het leven is jachtig. Behalve voor wie leeft op het ritme van de natuur. Diep in het bos ontvlucht de jager onze wilde maatschappij. Tam wacht hij tot een stuk wild in het vizier komt. In afwachting van het finale schot, vuurt CittA vragen af op een troep Kempense jagers.

Elke jacht start met de Ronde. Een traditioneel moment waarbij alle deelnemers in een cirkel staan en jachthoorns de jacht op gang blazen. De Ronde is meer dan een ceremonieel ogenblik. Jachtleiders overlopen de strikte veiligheidsinstructies. Ze benadrukken wat er wel en wat zeker niet geschoten mag worden. ­Bovendien ligt er een aanvalsplan op tafel. In onze ­fantasie ­verstopt een jager zich achter bomen of in het ­struikgewas. In werkelijkheid zetelen de jagers op ­strategisch ­verspreide, houten tronen. Allemaal netjes aan­geduid op een landkaart.

“We schieten vanuit een zogenaamde hoog­zitter”, ­expliceert Peter Claes. De sympathieke ­koeltechnieker uit Dessel jaagt al meer dan tien jaar. “Ten ­eerste zien we zo veel verder, maar het heeft ook te ­maken met veiligheid. Als we ­vanuit onze ­verhoogde positie vuren, ‘begraaft’ de ­kogel zich in het zand. Zo’n kogel gaat geregeld dwars door een dier heen. Als hij niet vastloopt op het bot. We ­spelen nooit met vuur. In de lucht vliegt een kogel kilo­meters ver. Eens afgevuurd, haal je hem niet terug. Wanneer je de ­trekker overhaalt, neem je de volle verantwoordelijkheid voor je schot. Er ­gebeuren - hout vasthouden - zelden jachtongevallen. Als een jager een onverantwoord schot lost, moet hij zijn geweer ‘breken’ en is hij uitgesloten van de jacht. Jagers zijn geen roeke­loze vrijbuiters, we zijn net zeer gedisciplineerd. ” 

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio