© rr

Voorzitter KV al jaren grote afwezige op gemeenteraad

Voorzitter Johan Timmermans van KV Mechelen is al bijna vier jaar de grote afwezige op de Mechelse gemeenteraad. Toch denkt hij niet aan stoppen. “De burgemeester wil dat ik blijf”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Timmermans, ooit nog schepen in de Dijlestad, heeft sinds januari 2013 maar twee keer een vergadering van de gemeenteraad bijgewoond. De overige 44 raden, ook gisteren, was hij er niet. Dat blijkt uit de aanwezigheidslijst die onze redactie heeft opgevraagd. “En het zal ook niet snel veranderen. Ik heb een drukke agenda, vooral door het voetbal”, reageert de voorzitter van Malinwa.

De Mechelaar, die in zijn vrije tijd veel in de Kempen verblijft, leidt de voetbalclub al sinds het seizoen 2002-2003. “Het is een bezigheid die veel tijd opslorpt, meer zelfs dan mijn advocatenpraktijk. Naast het voorzitterschap bij KV Mechelen heb ik ook nog bestuursmandaten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond, bij de Pro League en bij Uefa”, legt Johan Timmermans uit.

"Ik kost de belastingbetaler niets"

Bijgevolg blijft de advocaat al jaren afwezig tijdens de gemeenteraad. Die vergadert één keer per maand op dinsdagavond. Toch vindt Timmermans niet dat hij daarmee zijn kiezers bedriegt. Bij de stembusgang in oktober 2012 behaalde hij nog 546 voorkeurstemmen. “Ik kost de belastingbetaler niets. Doordat ik er niet ben, krijg ik namelijk geen zitpenning”, stelt hij.

Maar wat dan met het respect voor die kiezer en het engagement om hem te vertegenwoordigen? “Als de burgemeester mij nodig heeft, zorg ik dat ik er ben. Ik ben beschikbaar. We hebben daar afspraken over”, zegt Johan Timmermans. Hij wijst ook op de ruime meerderheid die de coalitie van de stadlijst Vld-Groen-m+ samen met N-VA en CD&V heeft.

"Uitstraling voor onze stad"

De voorzitter van KV denkt alleszins niet aan stoppen. Achter de schermen van de Mechelse politiek klinkt het dat de liberalen niet goed uitkomt als Timmermans ermee zou kappen. De derde opvolger Ludwig Neefs (Open Vld) woont ondertussen officieel in Keerbergen. Dat betekent dat het zitje naar iemand van Groen zou gaan, want alle opvolgers daarna zijn lid van Groen.

Als Timmermans een stap zou terugzetten, zou dat tot gevolg hebben dat de groenen binnen de stadslijst een zetel meer hebben dan de liberalen. Net dat ziet Bart Somers (Open Vld) volgens ingewijden liever niet gebeuren. Zelf spreekt de burgemeester dat tegen. “Daar zijn afspraken over te maken”, zegt hij. Somers haalt andere redenen aan om Timmermans aan boord te houden. “Als voorzitter van KV Mechelen zorgt hij mee voor de uitstraling van onze partij in de stad”, stelt hij.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio