Jiujitsu Gymsport viert kwart eeuw met twee zwarte gordels

Robin Vanlook (links) en Tim Peeters promoveerden naar een hogere graad in jiujitsu Foto: Sylvain Liekens

Jiujitsu Gymsport viert kwart eeuw met twee zwarte gordels

Print
Ranst - De afdeling jiujitsu van de Oelegemse vereniging Gymsport vierde in november haar 25ste verjaardag en twee leden gaven die verjaardag een feestelijk tintje met twee verhogingen tot zwarte gordel 4de en 6de dan.

Tim Peeters  promoveerde tot vierde dan en Robin Vanlook tot zesde dan. Robin begon al met jiujitsu toen hij vijf was.” We trainden toen met enkele kinderen uit de straat in Schoten. De rit naar Schoten werd wat te lang en zo ontstond het idee om binnen Gymport jiujitsu op te starten. Dat gebeurde in 91.”

Tim is tien jaar jonger en trok de kimono aan in 96.” Ik zag het Gym Sport boekje en jiujitsu sprak me wel aan. “ Ondertussen zijn Tim en Robin uitgegroeid tot vaste lesgevers voor de ruim 50 leden die zich bekwamen in de verdedigingssport die probeert met de kracht van de aanvaller een verdediging op te bouwen.

Minimum aan kracht

“We gebruiken technieken uit het judo en karate aangevuld met klemmen. Met een minimum aan kracht willen we een maximum aan resultaat behalen. Bij ons ligt de klemtoon op zelfverdediging en niet op de aanval. We hameren erop dat de technieken alleen in uiterste nood gebruikt mogen worden want een vermeden gevecht blijft voor ons een gewonnen gevecht.  We hebben veel jonge beoefenaars. De meerderheid zijn jongens maar ongeveer een derde van onze leden zijn meisjes en vrouwen. Ik heb hier trouwens mijn vrouw leren kennen en ze heeft ondertussen een zwarte gordel, vierde dan gehaald” lacht Robin.

Tim beschouwt jiujitsu als een ideale sport “ omdat er veel facetten aan bod komen. Kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen maar ook discipline en respect voor elkaar zijn fundamentele dingen waar we op hameren. Je moet ook bereid zijn om je op te offeren want de helft van de tijd ben je het slachtoffer van je trainingspartner. In tegenstelling met wat buitenstaanders denken hebben we maar weinig problemen met blessures.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio