Kempense vrienden starten eigen brouwerij op

Peter Leenaerts (links), Dirk Stappaerts, Bart Rombouts, Dirk Proost en Mil Renders genieten volop van een Quirinus Blond of Bruin in brouwerij De Boeretang in Oostmalle. Foto: Mia Uydens

Kempense vrienden starten eigen brouwerij op

Print
Malle / Lille / Beerse -

Zes mannen uit Vlimmeren beginnen in Malle met een eigen brouwerij. Ze lanceren in Oostmalle de Quirinus Blond en Bruin.

Vijf jaar geleden besloten zes vrienden uit Vlimmeren, een buurgemeente van Oostmalle, om zelf ambachtelijk bier te brouwen. “Het idee ontstond aan de toog. Gespecialiseerde cursussen volgden we niet, maar we leerden wel de knepen van het vak door lectuur en door tips die andere liefhebbers-brouwers ons verstrekten”, steekt Peter Leenaerts van wal.

“Het was een proces van vallen en opstaan, want het brouwersvak geeft niet gemakkelijk zijn geheimen prijs. Maar nu zijn we wel blij met onze Quirinus Blond en Bruin”, vervolgen zijn kompanen Dirk Stappaerts, Bart Rombouts, Dirk Proost, Mil ­Renders en Gert Michels.

Oude benaming

Aanvankelijk brouwden de zes jonge vijftigers bier in een zelfgemaakt vat van vijftig liter. Gaandeweg werd de installatie uitgebreid en geprofessionaliseerd. “En nu hebben we onze nieuwe installatie mogen plaatsen in een ruimte van tuinbouwbedrijf ­Gijsbemdenhof van Peter Leenaerts in Oostmalle, net over de grens met Vlimmeren”, zegt Dirk Stappaerts.

De brouwerij heet De Boeretang. “Dat is de oude benaming van het gebied waar het Gijsbemdenhof ligt. Ook het bier verwijst naar het verleden, want de parochiekerk van Vlimmeren is genoemd naar de patroonheilige Quirinus. De kerktoren staat trouwens op het etiket, dat door grafisch ontwerper Marcel ­Goetschalckx werd gemaakt”, legt Peter Leenaerts uit.

Zachte bitterheid

Specialisten omschrijven de­ ­Quirinus Bruin als een donker abdij­bier met licht gebrande toetsen, zachte bitterheid en een opmerkelijk lange afdronk. De Quirinus Blond is karaktervol, kruidig en fris en ook dit biertje smaakt lang na. In beide bieren wordt mout van gerst en andere granen verwerkt, zoals haver en tarwe. Deze zorgen voor een bier met body. Het alcoholgehalte bedraagt voor beide biertjes 7,3 %.

Tussen de productie en de verkoop zitten drie maanden, want er volgt ook nog een nagisting in de fles. Het bottelen en het etiketteren gebeurt ter plaatse.

Trappist Westmalle

“We brouwen, behalve in juli en augustus, tweemaal per maand 650 liter bier. Dat is dus 13.000 ­liter per jaar. Dat volstaat, tenzij de vraag heel groot zou zijn, maar dat is niet aan de orde. We zijn liefhebbers die op iets grotere schaal zijn gaan werken op vraag van veel sympathisanten. We willen niet concurreren met de grote brouwerijen, en zeker niet met Brouwerij Trappisten Westmalle. Ons product is geheel anders”, besluit Peter Leenaerts.

De bieren van De Boeretang, die voorlopig alleen maar worden aangeboden in flessen van 75 centiliter, zijn binnenkort te verkrijgen in plaatselijke cafés, bij drankhandels in de streek en in de brouwerij zelf. Een fles kost 4,5 euro en een feestverpakking van een Quirinus Blond en Bruin met glas komt op 14 euro.

INFO: Brouwerij De Boeretang, Vlimmersendijk 60 in Oostmalle, 0473-59.28.60, info@brouwerijdeboeretang.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio