© REUTERS

© REUTERS

1 / 2

De Rohingya: het volk dat nergens naartoe kan

Onbekende genocide gaat verder: “Mannen doodgeschoten, kinderen afgeslacht en vrouwen verkracht”

Rohingya-moslims in Myanmar worden etnisch gezuiverd, zelfs in die mate dat er mogelijk sprake is van misdaden tegen de mensheid. Dat zeggen medewerkers van de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties. “Ze staan op de rand van een massale genocide”, zo klinkt het.

LiesbethBoel

Myanmar is een overwegend boeddhistisch land, maar in een aantal delen van het voormalige Birma wonen ook moslims. In totaal zo’n miljoen. Vooral in de staat Rakhine is dat het geval. Daar wonen voornamelijk moslims van het Rohingya-volk.

Volgens mensenrechtenorganisaties hebben de Rohingya met zware repressie te maken, al jarenlang. Hun bestaan als nationale etnische minderheid in het land wordt ontkend, en ze worden ook niet erkend als burgers. De regering van Myanmar beschouwt de Rohingya als illegale migranten, ook al woont de meerderheid van hen al generaties lang in het land. De toegang tot scholen, jobs, gezondheidszorg,...wordt hen ontzegd.

Ook veel boeddhistische inwoners zien de Rohingya als “indringers die geen recht hebben op de Myanmarese nationaliteit”. Al decennialang worden de Rohingya gediscrimineerd en onderdrukt door de boeddhistische meerderheid.

© REUTERS

Massale genocide

Tienduizenden Rohingya zijn intussen op de vlucht voor etnisch, racistisch en religieus geweld. Ze leven in vluchtelingenkampen op de grens tussen Myanmar en Bangladesh, dat grenst aan het noordelijke deel van de Rakhine-staat. In 2012 al kwamen heel wat Rohingya-moslims om bij rellen en etnische zuiveringen. Veel Rohingya werden in het verleden al opgesloten in detentiekampen “uit veiligheidsoverwegingen”. Hulporganisaties vergeleken die kampen met de toestand in concentratiekampen. Onderzoekers waarschuwden dat de systematische discriminatie, onderdrukking, verdrijving en vervolging van de Rohingya tekenen tonen van een genocide. Zeid Ra’ad Al Hussein, de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, had het een paar maanden geleden zelfs over ‘een mogelijke misdaad tegen de mensheid’. Azeem Ibrahim van het Centrum voor Globaal Beleid die gespecialiseerd is in de bevolkingsgroep zegt aan The Huffington Post dat de Rohingya op de rand staan van een massale genocide. Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya ook een van de meest vervolgde minderheden ter wereld.

Weer meer geweld

De Rohingya hebben dus al tientallen jaren te maken met geweld en onderdrukking in Myanmar. Maar een paar weken geleden laaide dat geweld opnieuw ernstig op. 9 oktober werden drie grensposten in het grensgebied met Bangladesh aangevallen. Daarbij kwamen 9 politieagenten om het leven. Hoewel er geen bewijzen zijn, beschuldigt het leger collectief de Rohingya-minderheid van de aanvallen, waarna het leger een offensief inzette.

En ook nu weer zijn er systematische etnische zuiveringen aan de gang in het land, zegt de VN. “Het land is bezig met het systematisch verwijderen van de Rohingya van zijn grondgebied”, zo stelt John McKissick, een verantwoordelijke van het VN-vluchtelingenagentschap in een gesprek met de de Britse zender BBC. Het leger vernietigt systematisch Rohingya-dorpen, aldus McKissick.

Schendingen van de mensenrechten

Om het volk nog verder weg te jagen, maakt het leger zich ook schuldig aan schendingen van de mensenrechten, zo klinkt het bij de VN. “Mannen worden gewoon doodgeschoten, kinderen worden afgeslacht en vrouwen worden eerst verkracht voor ze gedood worden. Mensen worden gemarteld. Huizen worden geplunderd en daarna in brand gestoken”. Er is sprake van meerdere Rohingya-moslims die gewoon worden neergeschoten wanneer ze de rivier Naf tussen Bangladesh en Myanmar probeerden over te steken. Rohingya-expert Alicia de la Cour Venning van het International State Crime Initiative en van de Queen Mary University of London noemt het huidige geweld in Myanmar tegen die moslims in de Volkskrant een nieuwe fase in een ‘genocidaal proces’.

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt zich ernstige zorgen om de huidige situatie voor de Rohingya in Myanmar. Volgens HRW is de vernietiging van de Rohingya-dorpen in Rakhine groter dan aanvankelijk gedacht, zo blijkt uit satellietbeelden. “Het Myanmarese leger vernietigt op grote schaal dorpen van Rohingya-moslims. Zeker 820 huizen werden platgebrand tussen 10 en 18 november”, zegt HRW. Ook voordien werden al 430 huizen vernietigd. HRW wil dan ook dat Myanmar de VN een onderzoek laat instellen.

“Leugens en overdrijvingen”

De overheid van Myanmar bevestigt intussen dat het leger grondoperaties uitvoert in de regio, maar zegt dat de aantijgingen van de VN-functionaris niet kloppen. De kritiek van HRW doet de regering van Myanmar af als leugens en overdrijvingen.

© REUTERS

Toen Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi in februari van dit jaar na verkiezingen de macht overnam in het land van de militaire junta, hoopten mensenrechtenorganisaties dat de situatie van de Rohingya erop zou vooruitgaan. Maar voorlopig is dat nog niet het geval. Zo wil Aung San Suu Kyi de naam Rohingya niet uitspreken. “Controversiële termen moeten vermeden worden”, zo klinkt het. Al verklaarde San Suu Kyi begin november wel dat mogelijke mensenrechtenschendingen door het leger tot op de bodem zullen worden uitgezocht. In welke mate dat dat ook grondig zal gebeuren, is nog maar de vraag. Internationale waarnemers, journalisten en hulpverleners wordt de toegang tot het gebied ontzegd. San Suu Kyi krijgt ook heel wat kritiek over zich heen dat ze de Rohingya-moslims niet beschermd en daardoor “een genocide legitimeert”.

© EPA

Vluchtelingenboot weer in zee

Buurland Bangladesh zit intussen in een lastig parket: als het de grenzen niet openzet, kunnen de Rohingya nergens naartoe. Bovendien worden de Rohingya ook daar niet met open armen ontvangen, ook al komen ze volgens een aantal historici in oorsprong daar vandaan. Een paar weken geleden nog werd een boot met vluchtelingen door Bengaalse grenswachten terug de zee in geduwd.

Als de grenzen wél worden open gezet, dan kan dat het Myanmarese leger aanzetten om de etnische zuiveringen nog verder door te drukken tot de Rohingya helemaal uit het land verdreven zijn. Momenteel zouden duizenden Rohingya aan het aanschuiven zijn aan de grens met Bangladesh.

© AFP