© rr

Komt familie nooit te weten hoe Marc De Bonte om het leven kwam?

Familie en vrienden van Marc De Bonte wachten nog altijd op nieuws van de politie over hoe hij om het leven is gekomen. De kans bestaat dat ze het nooit zullen te weten komen, zegt een Nederlands forensisch expert.

Thierry Goeman

Dat het lichaam dat donderdag in het kanaal bij Oirschot is aangetroffen, dat van Marc De Bonte (26) uit Kasterlee is, daar bestaat geen twijfel meer over. Zijn kledij is herkend, maar vooral zijn exclusief uurwerk nam alle twijfels weg. De Bonte droeg een opvallend Rolex-horloge dat hij van zijn vader had gekregen en dat enkele duizenden euro’s waard is. Als hij het slachtoffer geweest was van een roofoverval, dan zouden de daders dat zeker hebben meegenomen, zegt de politie.

Intussen is de lijkschouwing gebeurd, maar blijft het wachten op resultaten. Ook voor de familie. Het is niet eens zeker of ze ooit zullen weten wat er precies gebeurd is. Want veel sporen zijn intussen verloren gegaan.

Oppervlakkige verwondingen als schrammen, bulten en blauwe plekken zijn niet meer te zien op een lichaam dat zo lang in het water lag. Breuken, steek- en schotwonden of zware hersenletsels kunnen wel teruggevonden worden. Als hij stierf door verstikking bijvoorbeeld, is dat wellicht niet meer te zien.

© Bert Jansen

“Het lichaam moest veel sneller naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gebracht worden voor de lijkschouwing”, zegt forensisch patholoog Frank van de Goot tegen aan de Nederlandse regionale Omroep Brabant. “Drie dagen is wel erg lang. Zo’n lichaam begint onmiddellijk te ontbinden zodra het boven water komt. Hierdoor kunnen belangrijke sporen verloren gaan.”

De 26-jarige Marc de Bonte werd donderdag na een zoektocht van drie weken gevonden in het Wilhelminakanaal tussen Best en Oirschot. Zijn lichaam is een dag na de vondst naar het Maastricht UMC+ gebracht voor een CT- en MRI-scan. Daar zochten artsen naar sporen van geweld en aanwijzingen voor de identiteit. Vervolgens is het lichaam naar het NFI in Den Haag gebracht. Daar hebben forensische experts zaterdag een autopsie op het lichaam verricht.

Verdwenen na feestje

Marc De Bonte (26) uit Kasterlee vertrok op vrijdag 4 november van een feestje met zijn collega’s van de Bladelse sportschool Training Unit naar een vriend in Turnhout. Van daaruit zou hij naar zijn vriendin Marly in Best rijden. Hij had haar een berichtje gestuurd dat hij onderweg was. Maar hij is er nooit aangekomen. Zijn auto is in Best teruggevonden, maar van Marc was geen spoor meer. Na een zoektocht van drie weken zag een schipper donderdag een lichaam drijven in het Wilhelminakanaal in het Nederlandse Oirschot.

De politie kreeg intussen wel een aantal tips, maar tot nu toe heeft men geen enkel idee wat er kan gebeurd zijn. Volgens René de Laat, de schoonvader van Marc De Bonte, dat de familie uit gaat van een misdrijf en gelooft dat Marc op een of andere manier met foute mensen in contact is gekomen. Mogelijk uit het kickboksmilieu. Hij was aangesloten bij de Aziatische vechtsportorganisatie Kunlun Fight. Als blijkt dat hij met geweld is omgekomen, zal het gerecht onderzoeken of hij op een of andere manier onder druk werd gezet. Door het gokkersmilieu bijvoorbeeld.

In de piste van een zelfdoding gelooft de familie niet. “Marc was daar het type niet voor. Hij was gelukkig, zat boordevol ambities”, klinkt het.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio