Bart Swings zestiende in schaatsmarathon Hoorn, Jelena Peeters rijdt niet uit

Bart Swings Foto: EPA

Bart Swings zestiende in schaatsmarathon Hoorn, Jelena Peeters rijdt niet uit

Print

De Belgische schaatsers Bart Swings en Jelena Peeters hebben zaterdag van de marathonwedstrijd in het Nederlandse Hoorn een stevige training gemaakt. Swings werd zestiende, Peeters beëindigde de wedstrijd na 55 ronden.

Het ging zaterdag op kunstijsbaan De Westfries om de zesde wedstrijd in de competitie om de KNSB Cup, die vijftien races telt. In het verleden won Swings twee keer een dergelijke wedstrijd over 125 ronden, de laatste was precies een jaar geleden, uitgerekend in Hoorn. “Daar ben ik heel fier op”, zei Swings vooraf.

Op het spel stond de Sjoerd Huisman Bokaal, vernoemd naar een enige jaren geleden op jonge leeftijd overleden Nederlandse schaatser. Swings liet zich twee keer nadrukkelijk zien. De eerste demarrage, na 25 ronden, had geen effect. Na honderd ronden kreeg Swings evenmin vrijbaan. Daartussen had Swings de slag gemist. Hij zat er niet bij toen een groep van elf schaatsers na vijftig omlopen een ronde voorsprong nam op het peloton, dat daarvoor ook door Sven Kramer was getest. De Nederlander Simon Schouten won in de sprint.

Peeters maakte in de wedstrijd over tachtig ronden haar marathondebuut. “Ik heb er veel zin in”, had ze laten weten. De rijdster uit Wuustwezel was net als Swings afwezig nij de beslissende demarrage. De Italiaanse Francesca Lollobrigida boekte haar derde overwinning.

Swings en Peeters bereiden zich voor op de wereldbekerwedstrijden langebaan, die over twee weken in Heerenveen worden gehouden. Vooral voor Peeters is die manche extra belangrijk. In het gerenoveerde Thialfstadion kan ze zich op de 5.000 meter plaatsen voor de WK afstanden in Zuid-Korea.

Meer sportnieuws