Kristinsson duwt STVV nog dieper in de put met nipte overwinning

STVV-coach Ivan Leko moest het met lede ogen aanzien hoe zijn ploeg de achterstand niet kon goedmaken. Foto: JEFFREY GAENS

Kristinsson duwt STVV nog dieper in de put met nipte overwinning

Print

Lokeren heeft op eigen veld een even nipte als broodnodige zege behaald: tegen Sint-Truiden werd het 1-0, dankzij een vroeg strafschopdoelpunt van Mijat Maric. STVV speelde een aardige tweede helft, maar kwam terug van een kale reis en blijft voorlaatste.

Ivan Leko stond onder druk bij zijn terugkeer naar het Lokeren waar hij zelf jarenlang speelde: zijn STVV stond voorlaatste met slechts één puntje meer dan hekkensluiter Westerlo. Hij behield desondanks het vertrouwen in de jonge Pirard onder de lat, Dutoit zat nog steeds op de bank. Voorin moest Yohann Boli met steun van Shinji Ono het verschil maken.

De zweep van Kristinsson

Vraag was of het opgevoerde trainingsregime van Runar Kristinsson al vruchten afwierp bij de thuisploeg: met slechts 12 punten en een dertiende plek deed het niet veel beter dan de bezoekers. De IJslandse coach koos vooral voor ervaring met bekende namen als Copa, Maric, Galitsios achterin, het eeuwige koppeltje Persoons-Overmeire op het middenveld en targetman Tom De Sutter als aanspeelpunt. Tussen die ervaren rotten moesten de jonkies Hupperts en Straetman en flyer Steve De Ridder voor de inspiratie zorgen.

Kristinsson duwt STVV nog dieper in de put met nipte overwinning
Lokeren-coach Runar Kristinsson zag een aardige eerste helft van de thuisploeg Foto: BELGA

De eerste doelpoging van de wedstrijd was voor de bezoekers, maar Pieter Gerkens kopte een voorzet van Ono mijlenver naast na drie minuten. Lokeren reageerde meteen, en hoe! Rechtsachter Galitsios lanceerde een telegeleide raket naar de slim diep lopende De Ridder, maar diens controle op de strafschopstip was niet perfect zodat Pirard kon ingrijpen. Lokeren bleef drukken, maar Tom De Sutter trapte een tweede voorzet vanop rechts in één tijd keihard net naast de eerste paal.

Strafschop?

Daarna verwaterde het spelpeil: Copa werd pas halverwege de eerste helft opnieuw onder vuur genomen door Boli, maar zijn schoten waren geen probleem voor de Ivoriaanse doelman. Lokeren kwam al bij al dus verdiend op voorsprong, na een strafschopdoelpunt van specialist Mijat Maric. Scheidsrechter Jonathan had naar de stip gewezen nadat Koen Persoons over het been van Bagayoko ging. Een beslissing die niet bij alle STVV-fans op begrip kon rekenen, in het bezoekersvak waren de gebaren en spreekkoren niet van de lucht:

 

 

Kristinsson duwt STVV nog dieper in de put met nipte overwinning
Dader Mamadou Bagayoko denkt er het zijne van Foto: Photo News

Er zal echter toch iets aan de hand zijn geweest, want Persoons moest geblesseerd naar de kant. Meteen daarna schreeuwde De Sutter al om een tweede strafschop na een trekfout bij een hoekschop, maar ditmaal reageerde Lardot niet. Lokeren rook desondanks bloed en nam langzaam maar zeker de bovenhand op de bezoekers, die geen vuist meer konden maken. We gingen dus rusten bij een verdiende voorsprong bij de thuisploeg.

Kristinsson duwt STVV nog dieper in de put met nipte overwinning
STVV-spits Kevin Koubemba schreeuwt zijn frustratie uit Foto: BELGA

STVV krijgt niet wat het verdient

STVV probeerde de bakens na rust wel te verzetten, maar zelfs bij twee verschillende flipperkastfases na een hoekschop konden de Kanaries niet scoren. Een gewaarschuwd Lokeren kroop steeds meer achteruit, en kon bij groot gevaar rekenen op STVV-spits Boli, die de schaarse kansen keer na keer vakkundig de nek omwrong. De grootste kans kwam er nog in de 93ste minuut, maar Copa pakte uit met een prima parade op een schicht van Boli.

Kristinsson duwt STVV nog dieper in de put met nipte overwinning
STVV-coach Ivan Leko probeert zijn ploeg wanhopig aan de praat te krijgen Foto: JEFFREY GAENS
Kristinsson duwt STVV nog dieper in de put met nipte overwinning
Ondanks de inbreng van onder anderen deze Marko Miric kroop Lokeren na rust massaal terug Foto: BELGA

Lokeren totaliseert na deze overwinning 15 punten, het wipt zo over streekrivaal Waasland-Beveren naar de twaalfde plaats. STVV blijft achter met tien punten, ééntje meer dan rode lantaarn Westerlo.

Meer voetbalnieuws